Золотий виняток: з Олімпіади у Пхенчхані українські олімпійці везуть одну медаль

27.02.2018
Золотий виняток: з Олімпіади у Пхенчхані українські олімпійці везуть одну медаль

Олімпійський чемпіон-2018 Олександр Абраменко несе український прапор на церемонії закриття зимових Ігор у Пхенчхані. (Фото з сайта noc-ukr.org.)

Відправляючи вітчизняних олімпійців на зимові Ігри до Пхенчхана, у «спортивному» міністерстві наголошували, що раді будуть навіть одній медалі.
 
Феноменальний тріумф миколаївського фристайліста Олександра Абраменка відверто потішив усю українську спортивну громаду й дозволив збірній України завершити Олімпіаду-2018 на 20-му місці в медальному заліку.
 
Закономірно, що саме єдиний у складі «синьо-жовтих» олімпійський призер Пхенчхана удостоївся честі нести Державний прапор України на церемонії закриття ХХІІІ Зимових олімпійських ігор, естафету від господарів яких підхопили китайці.
 
Через чотири роки наступна за ліком «біла» Олімпіада пройде в Пекіні, котрий після прийняття в 2008-му літніх Ігор стане першим в історії містом iз подвійним, умовно кажучи, олімпійським призначенням.
 
Нагадаємо, що свого часу на Ігри-2022, було, примірялася й наша країна, коли за часів Віктора Януковича український уряд активно розробляв заявку для участі в конкурсі.
 
На жаль, не склалося, й масштабний проект iз реалізації зимової спортивно-туристичної інфраструктури на заході України залишився лише на папері.
 
Відтак здобуте в Пхенчхані Олександром Абраменком перше в історії вітчизняного фристайлу олімпійське «золото» сміливо можна розглядати як виняток, що підтверджує сумне для вітчизняного зимового спорту правило — готуватися до підкорення високих спортивних вершин в Україні ніде.
 
Одразу після перемоги миколаївця в Південній Кореї місцеві фотокореспонденти презентували українській спільноті фоторепортаж зі спортивної бази, на якій Сашко розпочинав свій похід на олімп.
 
Що сказати, виглядає збудований у далекі радянські часи об’єкт дуже похмурим i відверто не життєздатним.
 
Натхненний тріумфом Абраменка, котрий, без сумніву, врятував наших спортивних функціонерів від хвилі критики щодо непереконливих виступів інших українських олімпійців у Пхенчхані, міністр молоді та спорту Ігор Жданов пообіцяв зайнятися питанням зведення в Буковелі сучасного сноупарку для підготовки «зимовиків»-екстремалів.
 
Уже давно чекають на свою сучасну домашню базу й біатлоністи, проте наразі змушені вести кочовий стиль життя, перебираючись з одного закордонного збору на інший.
 
Виступ наших «стріляючих лижників» у Південній Кореї, якщо говорити словами члена жіночої збірної Віти Семеренко, можна оцінити скромною «двійкою».
 
Не сказати, що представники головного за пріоритетною шкалою «спортивного» міністерства виду спорту були обділені увагою під час підготовки до Ігор-2018.
 
Здається, навпаки — левова частка державного фінансування була спрямована саме на потреби біатлоністів.
 
Утім їхнім кращим результатом у Пхенчхані стало сьоме місце в змішаній естафеті. Подейкують, що головною причиною провалу жіночої команди став незадовільний мікроклімат усередині колективу.
 
Максимум, на що вони спромоглися — 11-та позиція в естафетній гонці, хоча саме тут від українських біатлоністок чекали максимальних звершень.
 
У чоловічій команді кажуть, що також не змогли показати своїх пікових можливостей, обмежившись дев’ятим естафетним результатом.
 
Так само, змагаючись у заключні дні Олімпіади, не потішили своїх шанувальників і дебютантка Ігор, фігуристка Анна Хниченкова, котра обмежилася 29-ю сумою балів у короткій програмі, та досвідчена сноубордистка Аннамарі Данча, котра на своїх третіх Олімпійських іграх не змогла пройти далі кваліфікації.
 
Водночас Ігри у Пхенчхані ознаменувалися історичним тріумфом олімпійської збірної Норвегії загалом та норвезької лижниці Маріт Бйорген зокрема.
 
Перша — зібрала рекордну кількість нагород за час виступу на одній конкретній Олімпіаді (39 відзнак).
 
Остання ж, розпочавши свою олімпійську кар’єру в далекому 2002 році в Солт-Лейк-Сіті, й зібравши відтоді 15 олімпійських відзнак, вісім з яких золоті, у свої 37 років стала найтитулованішою учасницею зимових Ігор.
 
Напевно, символічно, що церемонію нагородження призерів лижного марафону в жінок, переможницею котрого стала саме Бйорген, організатори включили до програми церемонії закриття ХХІІІ білих Ігор. 
 

МЕДАЛІ

Загальний залік Олімпіади-2018:
З С Б Разом
1. Норвегія 14 14 11 39 2. Німеччина 14 10 7 31
3. Канада 11 8 10 29
4. США 9 8 6 23
5. Голландія 8 6 6 20
6. Швеція 7 6 1 14
7. Південна Корея 5 8 4 17
8. Швейцарія 5 6 4 15
9. Франція 5 4 6 15
10. Австрія 5 3 6 14...
 ...20. Україна 1 0 0 1