У США встановлять 152-метровий годинник, який працюватиме 10 тисяч років

23.02.2018
У США встановлять 152-метровий годинник, який працюватиме 10 тисяч років

Джефф Безос збудує годинник, який понесе його ім’я у віки.

Засновник американського гіганта з інтернет-торгівлі «Амазон» мультимільярдер Джефф Безос профінансував будівництво годинника, який встановлять всередині гори в західній частині штату Техас.
 
Він буде відраховувати час упродовж 10 тисяч років. Безос виклав у «Твіттері» відео, яке показує, як просуваються роботи над цим проектом. 
 
«Інсталяція вже розпочалася. Годинник заввишки 152 метри є повністю механічним, його приводять у дію термічні цикли дня і ночі, він сам синхронізується опівдні. Це символ далекоглядного мислення. Годинник на 10 тисяч років виник завдяки генію Денні Хілліса, Зандера Роуза та інших членів годинникової команди», — написав Безос у «Твіттері» 20 лютого. 
 
Глава компанії «Амазон» особисто взявся інвестувати в цей проект, оскільки вважає, що люди повинні будувати плани на майбутнє, яке сягає далеко за межі їхнього земного життя.
 
«Ми, люди, зробили таку велику ставку на технічний прогрес, що стали певним чином загрозою для нас самих. З часом набуде особливої ваги те, щоб людство напрацювало довготермінове бачення свого майбутнього», — заявив Безос ще 2012 року в інтерв’ю виданню «Уолл-Стріт Джорнел».
 
Окрім Безоса, в реалізацію цього проекту заангажувалися, зокрема, рок-музикант та віртуоз електронної музики Браян Іно та письменники Кевін Келлі і Стюарт Бранд. 
 
Проект годинника розробила організація The Long Now Foundation із Сан-Франциско, яка була заснована 1996 року Денні Хіллісом.
 
Її діяльність має за мету «популяризацію довготермінового мислення» і «протидію культурі постійного прискорення».