Олег Сенцов уперше зателефонував родичам із сибірської колонії

16.02.2018
У вересні минулого року окупанти етапували засудженого режисера родом із Сімферополя на Ямал (Тюменська область), до колонії «Білий ведмідь» міста Лабитнангі.
 
Прихвосні Кремля зробили це з таким розрахунком, що дістатися в район Північного Полярного кола не зможуть ані адвокати Сенцова, ані члени його родини.
 
Самі мешканці Ямало-Ненецького автономного округу описують це місце, як «крижану пустелю», де температура повітря взимку іноді сягає мінус 45 градусів морозу.
 
— Зв’язок із братом тривав лише три хвилини, і я не встигла його переконати прийняти фінансову допомогу та погодитися на побачення, — розповіла двоюрідна сестра Сенцова Наталія Каплан.
 
— Я йому чесно сказала, що з обміном поки що ступор повний, а також те, що політв’язні відокремлені від полонених, отже, його цей процес узагалі не стосується. Здається, він цього поки ще не розуміє...
 
Незважаючи на те, що активісти зібрали кошти для організації побачення Олега Сенцова з родичами, український режисер категорично відмовляється від цього, в надії на швидке повернення додому.
 
Рiч у тiм, що з’явилася перспектива на обмін Сенцова, а також ще п’ятьох наших на російських військовополонених у рамках обміну заарештованих та ув’язнених у РФ українців.
 
— Переговорний процес про долю Олега Сенцова, Олександра Кольченка, Станіслава Клиха, Миколи Карпюка та Романа Сущенка йде окремо, адже ці полонені не мають ніякого відношення до обміну в рамках Мінського процесу, — пояснив учасник переговорного процесу і кум Путіна Віктор Медведчук. — У рамках цих переговорів звучать різні пропозиції, але поки що це закрита інформація, яка не підлягає розголошенню.
 
Нагадаємо, що в серпні 2015-го Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив Олега Сенцова до 20 років колонії суворого режиму за звинуваченням у терористичній діяльності на території Криму.
 
А Кольченко отримав 10 років колонії. Міжнародні організації визнали, що справа про екстремізм проти Олега Сенцова та Олександра Кольченка була повністю сфабрикованою слідчими ФСБ та виступили з критикою на адресу РФ, вимагаючи звільнити бранців, однак реакції Кремля не дочекалися.
 
Відомо також, що зараз особливо гостро стоїть питання обміну 19-річного Павла Гриба та викладача одного з київських коледжів Станіслава Клиха через той факт, що обидва в’язня мають важкі захворювання.
 
А ще раніше Президент Петро Порошенко заявляв про те, що готовий випустити російських військовополонених в обмін на звільнення ув’язненого в СІЗО «Лефортово» журналіста Романа Сущенка.
 
Свою готовність обміняти полонених, зокрема на російських солдатів, які утримуються в Україні, глава держави підтвердив на початку лютого, але про конкретні терміни наразі не йдеться.