Трамп хоче у 2019 році значно збільшити витрати на захист східного флангу НАТО

14.02.2018
Уряд Сполучених Штатів Америки представив проект бюджету на наступний, 2019-й, фіскальний рік (він розпочинається у США з 1 жовтня).
 
Внесений у понеділок, 12 лютого, на розгляд законодавців Конгресу проект головного фінансового документа країни зверстано з сумою в 4,4 трлн. доларів, він передбачає збільшення видатків на оборону та інфраструктурні програми, повідомляє «Німецька хвиля» з посиланням на прес-службу Білого дому.
 
Пропозиція адміністрації Білого дому передбачає виділення в наступному фіскальному році 716 млрд. доларів на оборону.
 
Ця сума включає в себе також видатки на глибоку модернізацію американських ядерних арсеналів.
 
Ще 23 млрд. пропонується виділити на покращення безпеки кордонів Сполучених Штатів, у тому числі й розбудову стіни на кордоні з Мексикою.
 
Команда Трампа пропонує у новому бю­джеті також виділення 200 мільярдів на розбудову та модернізацію інфраструктури країни.
 
Дональд Трамп також планує збільшити кошти на захист східного флангу НАТО. На цю мету в бюджеті призначено 6,5 млрд. доларів, на третину більше від теперішнього фінансування (4,8 млрд. доларів). 
 
Збільшення фінансування військових потреб та інфраструктури планується досягти за рахунок скорочення витрат на інші цивільні програми. Серед іншого, обмеження фінансування може зачепити й програми боротьби з бідністю та медичну галузь. 
 
Нагадаємо, запропонована раніше Трампом програма глибокої модернізації країни передбачає виділення близько 1,5 трильйона доларів США в кілька етапів.
 
Оглядачі не оминули увагою ще один цікавий бюджетний пункт. Президент США Дональд Трамп пропонує американському приватному бізнесу приєднатися до роботи Міжнародної космічної станції (МКС), яка зараз керується спільно урядами США та Росії.
 
У своїх бюджетних пропозиціях на 2019 рік Трамп пропонує до 2025 року припинити фінансування МКС із боку Національної аерокосмічної адміністрації США (НАСА).
 
За задумом Трампа, американський бюджет міг би скоротити витрати на МКС до 150 мільйонів доларів, щоб виділити заощаджені ресурси для нового польоту людини на Місяць.
 
Провідні законодавці США та космічні експерти висловлюють стурбованість щодо цього плану. Сенатор Білл Нельсон, який був у космосі у 1986 році, сказав, що «відмова від нашого єдиного форпосту в космосі» не має сенсу.
 
Федерація комерційних космічних польотів, до якої входять SpaceX Ілона Маска та Blue Origin Джеффа Безоса, заявила, що відмова від фінансування МКС до 2028 року «не надасть достатньо часу» для приходу в галузь приватного капіталу.