Тимошенко у 2014 році виступала проти приведення ЗСУ в повну бойову готовність — адмірал Тенюх

09.02.2018
Колишній виконувач обов’язків міністра оборони, колишній командувач ВМС, адмірал Ігор Тенюх звинувачує колишнього начальника Генерального штабу ЗСУ Юрія Ільїна у зраді й співпраці з Росією у лютому 2014 року, розповідаючи, що той активно схиляв до зради українських військових у Криму і скасував приведення Військово-Морських сил у Криму в повну бойову готовність.
 
Про це Ігор Тенюх заявив під час допиту у справі про держзраду Віктора Януковича в Оболонському районному суді Києва 7 лютого ввечері.
 
Зокрема, він сказав: «Ільїн тоді тричі схиляв до зради начальника Академії Військово-Морських сил Гончаренка, щоб він перейшов на бік Росії. Це офіційно. Після десятих чисел. Я відповідаю за свої слова».
 
За словами Ігоря Тенюха, коли його було призначено на посаду тимчасового міністра оборони 27 лютого 2014 року, він віддав наказ, щоб армія була приведена в повну бойову готовність.
 
Тоді ж він дізнався, що вранці 20 лютого ВМС у Криму було приведено в повну бойову готовність, а вже ввечері тодішній начальник Генштабу Ільїн скасував цей наказ (Ільїн побув начальником Генштабу ЗСУ лише 19-28 лютого 2014 року; він лишився в Криму після анексії).
 
На переконання адмірала, процес «здачі Криму» Росії почався ще у 2010 році, коли Президентом України став Віктор Янукович.
 
Тоді відбулася кадрова зачистка, скорочення чисельності флоту, розформування військових комісаріатів, укомплектування ВМС контрактниками-мешканцями Криму.
 
Ігор Тенюх наголосив, що його також звільнили з посади командувача ВМС безпідставно та без жодних пояснень: «Мені міністр оборони Єжель телефоном єдине що сказав: «Ти не будеш командувачем». А за даними моїх джерел, їм тоді прийшла вказівка з Кремля: «Убрать этого бандеровца».
 
Ігор Тенюх констатував, що прикладався до зради Шакуро, який був призначений після 2010 року начальником штабу Військово-Морських сил «тими людьми, які були зацікавлені в тому, щоб мати такого... начальника штабу»: «І він дуже сильно підмовляв і опрацьовував командирів частин, які пізніше зрадили й перейшли на бік Російської Федерації. Шакуро ніколи не мав ні професійного, ні морального права обіймати посаду начальника штабу Військово-морських сил. Коли я був командувачем (Тенюх командував ВМС України протягом 2006-2010 рр. — Ред.), Шакуро був начальником штабу логістики».
 
Ігор Тенюх розповів, що 28 лютого 2014-го на засіданні РНБО він повiдомив про обстановку в Криму й «на кордонах від Чернігова до Маріуполя, де російські збройні сили розгортали вже свої угруповання — від 60 до 80 тисяч», при тому що «пряма дорога від Чернігова до Києва для танкової бригади — це 4 години ходу».
 
«Я наполягав на негайному прийнятті рішення щодо приведення Збройних сил України у повну бо­йову готовність з розгортанням в зазначені райони. Найголовніше — південний напрямок і Крим», — згадав Ігор Тенюх.
 
«Тимошенко тоді виступила різко проти. Вона сказала, що розгортання ЗСУ призведе до широкомасштабного наступу Російської Федерації в Україну, і треба думати не лише про Крим, а й про всю Україну, — деталізував адмірал. — На що я відповів: «Для чого нам Збройні сили? Уже йде захоплення української території».