І рай підпалили: чому на казкових Мальдівах оголосили надзвичайний стан

07.02.2018
Уряд Мальдівів оголосив 15-денний надзвичайний стан на тлі політичної кризи в острівній країні, повідомляє Бі-Бі-Сі.
 
Ситуація загострилася минулої п’ятниці, коли Верховний суд наказав звільнити з-під арешту представників опозиції та визнав процес проти колишнього президента Мохамеда Нашида неконституційним. Уряд відмовився виконувати судове рішення.
 
А в неділю військові оточили будівлю парламенту і заарештували кількох опозиційних депутатів на тлі поглиблення кризи через відмову президента Яміна звільнити політв’язнів.
 
Надзвичайний стан надає широкі повноваження силам безпеки для арешту та затримання в умовах політичної кризи.
 
Уряд уже призупинив роботу парламенту (маджлісу) і наказав армії протистояти будь-яким діям Верховного суду щодо імпічменту діючого президента Абдулли Яміна. 
 
Упродовж вихідних на архіпелазі тривали протести опозиції, яка закликала міжнародну спільноту підтримати рішення Верховного суду про арешт президента.
 
Білий дім та Держдепартамент США відгукнулися заявами з закликом до уряду острівної країни «поважати верховенство права, свободи висловлювань та демократичних інституцій».
 
Політичне протистояння зачепило навіть відомі у країні родини. Після оголошення надзвичайного стану поліція заарештувала зокрема колишнього президента у 1968-2008 роках Момуна Абдулла Гаюма, рідного брата чинного президента.
 
В понеділок увечері були заарештовані поліцією голова Верховного суду Абдулла Саєді та ще один суддя цього суду Алі Хамід.
 
Як зазначено в заяві, «у зв’язку з триваючим слідством», але не уточнено, яким і з якого приводу. Сили безпеки охороняють Верховний суд через введення надзвичайного стану та утримують в його приміщенні решту суддів Конституційного суду.
 
Можливо, тому що суд дозволив поновити на посаді 12 депутатів, це дозволило б відновити опозиційну більшість. 
 
Уряд також наказав взяти під варту двох опозиційних депутатів, які повернулися на Мальдіви. А ще влада попередила, що будь-яке рішення суду про арешт президента через невиконання рішення Верховного суду буде незаконним. Уряд звільнив комісара поліції, який пообіцяв виконати судове рішення про взяття чинного президента під арешт.
 
Депутат від опозиції Єва Абдулла заявила, що надзвичайний стан «відчайдушним кроком», який показав, що уряд «втратив усе, зокрема довіру до людей та установ». 
 
Мальдівські острови здобули незалежність від Великої Британії 53 роки тому. Острівною країною впродовж десятиліть «правив» Момун Абдулла Гаюм.
 
Саме за його керівництва Мальдіви почали перетворюватися на туристичний рай для багатих, на чому сам президент наживав статків, тоді як більшість населення країни продовжували жити в злиднях. Із 2008 року Мальдіви перейшли до багатопартійної демократії.
 
Пан Нашид, який зараз перебуває на Шрі-Ланці, був першим демократично обраним лідером острівної країни.
 
Але в 2015 році пана Нашида, який намагався скерувати країну на демократичний шлях, засудили на 13 років за звинуваченням у замовленні арешту судді.
 
На міжнародному рівні вирок для колишнього президента засудили. А пан Нашид отримав політичний притулок у Великій Британії.
 
Після повалення уряду Нашида владу отримав спочатку віце-президент Мохаммад Вахід Хассан, а на суперечливих виборах 2013 року перемогу одержав чинний президент Мальдів Абдулла Ямін, родич Гаюма.
 
Отже, в країні де-факто відбулася реставрація антидемократичного режиму: в країні виникли проблеми зі свободою слова та незалежністю судової гілки, розпочалися арешти опонентів.
 
2014 року на Мальдівах було відновлено смертну кару. До неї може бути засуджена навіть дитина, яка здійснила вбивство, щоправда вирок виконується після досягнення засудженою особою повноліття. 
 
Мальдіви розташовані на архіпелазі з 1196 коралових островів в Індійському океані, якi згруповано в 12 атолів. Головною статтею наповнення бюджету острівної країни є туризм.
 
Екзотичні острови популярні серед заможних іноземних туристів. У січні, як повідомляли ЗМІ, там приватно відпочивав і Президент України Петро Порошенко з родиною.