Центр та південний схід України атакували потужні снігопади

07.02.2018
Центр та південний схід України охопили потужні снігопади з сильним шквалистим вітром.
 
Сьогодні мають знову трохи відступити холоди. А недавнє погіршення погодних умов принесло дощову погоду для більшості регіонів нашої країни, а ось на Західній Україні лютують хуртовини.
 
Так, у горах Івано-Франківської та Львівської областей, а також на високогір’ї Закарпатської області зберігається третій рівень сніголавинної небезпеки. 
 
Внаслідок перезволоження ґрунту в окремих місцях можливі зсуви. Шквалистий вітер залишив без електроенергії близько 394 населених пунктів у семи регіонах країни, де спрацювала система захисту ліній електропередач.
 
Найбільш постраждала Львівська область, де без світла залишилися 220 сіл, а також Івано-Франківська область, Закарпаття, Тернопільщина, Рівненщина та Чернігівщина.
 
За повідомленням прес-служби ДСНС України, істотно зріс рівень води у басейнах річок Прип’ять, Прут, Сірет, а також Дністер та Сян (Львівська та Івано-Франківська області).
 
Подальше потепління й руйнування льодового покриву, а також частковий льодохід можуть сформувати льодові затори з різким коливанням рівня води у річках.
 
У Закарпатській області очікується подальше підвищення рівня води до одного метра, а на річці Боржава у створі гідрологічного по­ста Верхні Ремети очікується прохо­дження максимального рівня води тало-дощового паводку висотою до півметра.
 
Різкий перепад рівнів води буде супроводжуватися підтопленням сільськогосподарських угідь численних сіл в Закарпатті, а також автодороги Шаланки—Великі Ком’яти та Мукачево—Рогатин.
 
На Закарпатті рятувальникам довелося визволяти автовласників зі снігового полону: спільними зусиллями бійці ДСНС відбуксирували з засніженої траси близько 30 автомобілів.
 
Співробітники управління патрульної поліції в Закарпатській області направляють великовагові автомобілі до місця відстою поблизу стаціонарного посту Нижні Ворота та на Абрамськім перевалі.
 
— Найбільше клопоту нам доставили Воловецький та Міжгірський райони, а також ділянка дороги у Великоберезнянському районі, — розповіла спікер ДСНС у Закарпатській області Наталія Батир. — Найбільш часта причина застрягання машини у снігах криється в тому, що водій «забув» перевзути машину в зимову гуму, а також не оснастив колеса ланцюгами проти ковзання.
Із метою недопущення нещасних випадків та заторів на всіх ділянках автотрас Закарпаття цілодобово чергує спеціальна техніка, а також 20 чоловік особового складу ДСНС.
 
Прогнози Укргідрометцентру й народних синоптиків на останній місяць зими майже збіглися. Так, народний провісник погоди Леонід Горбань передбачив, що лютий буде найхолоднішим місяцем зимового сезону.
 
Затяжні морози мають початися, за прогнозами, з 15-го числа. У найближчі дні очікуються відлиги, а подекуди по країні — сніг упереміш із дощами.