УКУ очолив список університетів України за кількістю найрозумніших абітурієнтів

06.02.2018
УКУ очолив список університетів України за кількістю найрозумніших абітурієнтів

Український католицький університет у Львові.

Рейтинг найперспективніших вишів країни у 2017 році очолив Український католиць­кий університет.
 
Згідно з дослідженнями журналістів сайта texty.org.ua,  саме сюди вступають абітурієнти з найкращими результатами ЗНО. 
 
Система складання рейтингу доволі проста, проте справедлива: найуспішніший вуз — це той, у якому навчаються найрозумніші студенти.
 
«Ми визначили рейтинг вишів на основі бала ЗНО вступників i порівняли результати з нашим попереднім рейтингом, який ми зробили у 2011 році. Український католицький університет увійшов у трійку лідерів», — констатують автори.
 
Дослідження зроблено на основі даних інформаційної системи «Конкурс» та даних порталу Osvita.ua. Згідно з результатами моніторингу, центрами освіти незмінно залишаються Київ, Львів і Харків. 
 
Із львівських вишів до топ-десятки потрапили: Український католицький університет — 4-те мiсце (середній бал ЗНО студентів 182,5), Львівський медичний університет імені Данила Галицького — 5-те мiсце та Львівський національний університет імені Івана Франка — 7-ме місце, а ось НУ «Львівська політехніка» дісталося 16-те мiсце у рейтингу (для порівняння, середній бал ЗНО студентів тут — 165,2).
 
Трійку лідерів замикають КНУ імені Тараса Шевченка та Могилянська академія, також серед усіх київських вишів у десятку потрапили ще Національний медичний університет імені Богомольця (4-те місце) i Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського» (6-те) місце, а ось доволі популярний серед абітурієнтів Національний авіаційний університет розташувався у рейтингу аж на 28-й позиції (середній бал ЗНО студентів 158,7).
 
При складанні рейтингу також ураховували кількість публікацій i кількість цитувань за даними 2017 року.
 
Ще в рейтингу вказано кількість зарахованих у 2017 році студентів, кількість заяв на одне місце, вартість контракту.
 
Вартість навчання за рік у вишi вираховували на основі середньої вартості за топ-10 найпопулярнiших спеціальностей 2017 року: економіка, право, філологія, середня освіта, комп’ютерні науки, інженерія програмного забезпечення, менеджмент, медицина, туризм, психологія.
 
Основна ознака недобросовісних вишiв: вони беруть до себе всіх бажаючих i навiть вступників, що не здатні скласти ЗНО на достатньому рівні.
 
До цієї категорії потрапляє більшість приватних вишів. Вартість контракту в таких закладах зазвичай є критично низькою.
 
Варто згадати, що дер­жаві навчання одного студента обходиться у 26 тисяч гривень на рік. Вартість навчання на контракті є ще нижчою, але за 7-10 тисяч на рік якісну освіту не отримаєш.