Українська збірна програла Швеції вирішальний матч Кубку Девіса

06.02.2018
Українська збірна програла Швеції вирішальний матч Кубку Девіса

Українські тенісисти не змогли встояти перед шведами. (Фото з сайта tennisua.org.)

На початку року ні жіночій, ні чоловічій збірній України не вдалося закликати під свої знамена найсильніших тенісистів країни.
 
Так, за відсутності у двох перших українських ракеток жіночого тенісу — Еліни Світоліної та Лесі Цуренко — можливостей зіграти за «синьо-жовтих» національні кольори в матчі Кубка федерації проти Австралії захищатиме 15-річна Марта Костюк, яка після перемоги на скромному турнірі ITF в Берні заявила про завершення своєї юніорської кар’єри.
 
Водночас стрімко прогресуючих юніорів у чоловічому тенісі Україна немає, тож на матч Першої Євро-Африканської зони Кубка Девіса проти Швеції капітан «синьо-жовтих» Андрій Медведєв покликав старих бійців — Сергія Стаховського, Дениса Молчанова та Артема Смирнова.
 
Своїх найкращих тенісистів до Дніпра шведи також не привезли, проте й зусиль юних братів Умерів — 20-річного Майкла та 21-річного Еліаса — виявилося достатньо, аби в гостях переграти українську збірну.
 
Два попередні побачення зі скандинавами завершилися для української команди переможно.
 
Натомість здобути третю перемогу поспіль нашим збірникам не вдалося.
 
«Мені ні в чому абсолютно звинуватити гравців. Хотіли виграти й у наступному раунді взяти реванш у Португалії. Але це спорт — не склалося», — сказав після програного  шведам поєдинку Андрій Медведєв.
 
Тепер же замість матчу-реваншу з португальцями українським тенісистам доведеться активно займатися збереженням прописки в Першій Євро-Африканській зоні.
 
«Перше, що запам’ятається після цього матчу, — це те, що ми програли загальну зустріч. Але далі запам’ятається, що ми показали хороший теніс, характер, що зуміли перегрупуватися і вийти на наступний рівень, особливо це стосується нашого лідера, Сергія Стаховского. Звичайно, це боляче, але в цілому я горджуся бути частиною нашої команди», — наголосив Медведєв.
 
Попри неприємний результат українські тенісисти подарували глядачам напругу та інтригу. Програвши два поспіль матчі, вітчизняні тенісисти змогли зрівняти рахунок.
 
Спочатку в парі Денис Молчанов із Сергієм Стаховським, а потім ветеран уже самотужки дали команді надію на позитивний результат.
 
Тож вирішальним у матчевому поєдинку став двобій Артема Смирнова та Мікаеля Умера, в якому сильнішим виявився темношкірий швед.
 
«Хвилювання і відповідальність завжди є присутніми на матчах такого рівня. Так само і для наших суперників. Нам набагато більше допомагали трибуни, глядачі, за що їм величезне спасибі. Умер добре грав, десь мені не вистачило фізики, я дуже сильно пiтнів, було задушливо, в другому сеті вже був трохи вичавлений», — констатував Смирнов. 
 

ТАБЛО

Кубок Девіса. Перша Євро-Африканська зона. Україна — Швеція — 2:3 (Стаховський — М. Умер — 6:7 (6:8), 2:6. Смірнов — Е.Умер — 2:6, 3:6. Молчанов/Стаховський — Ерікссон/Сільєстром — 7:6 (7:4), 4:6, 6:2. Стаховський — Е. Умер — 6:4, 6:4. Смірнов — М. Умер — 4:6, 2:6).