У чвертьфіналі ЧЄ українські футзалісти зіграють з семиразовими чемпіонами Європи

06.02.2018
У чвертьфіналі ЧЄ українські футзалісти зіграють з семиразовими чемпіонами Європи

На груповому етапі ЧЄ-2018 українським футзалістам часом доводилося докладати героїчних зусиль.

Перед стартом чемпіонату Європи-2018 головний тренер збірної України з футзалу Олександр Косенко зробив гучну заяву, наголосивши, що завдання його команди на словенське Євро — місце в призовій трійці.
 
Не сказати, що наставник «синьо-жовтих» озвучив нереалістичні плани — є в історії вітчизняного футзалу славний історичний період довжиною в три поспіль ЧЄ (2001, 2003, 2005), де наші збірники виграли два «срібла» та «бронзу», — проте досягти в Любляні результату, окресленого керівництвом футзальної асоціації України, підопічним Косенка буде неймовірно складно.
 
Одного лише статусу старожилу турніру для успішного виступу на своєму десятому за ліком ЧЄ «синьо-жовтим» буде відверто замало.
 
Зрештою, один із трьох континентальних «могіканів», який не пропустив жодної фінальної частини футзального Євро, — збірна Італії — вже безславно завершила цьогорічний чемпіонат континенту.
 
У Любляні дворазові чемпіони Старого світу (2003, 2014) сенсаційно провалили груповий етап турніру, посівши в своїй «пульці» останнє місце, котре не дає право його володарю продовжити боротьбу за Кубок.
 
І це при тому, що група, в якій змагалися фаворити ЧЄ, виглядала відверто скромно, адже ні серби, ні господарі змагань, словенці, не належали до когорти грандів континентального футзалу.
 
Проте, як афішували напередодні турніру в УЄФА, в європейському футзалі розпочинається нова ера. І не очікувано ранній виліт iз ЧЄ-2018 італійської команди — яскраве підтвердження цьому факту.
 
Завдяки процесу швидкої натуралізації бразильців європейські збірні одна за одною швидко змінюють свій ігровий рівень, залишаючи в минулому статус середняка європейського футзалу.
 
У своєму першому поєдинку на ЧЄ-2018 українській збірній протистояли румуни, в складі котрих до Любляни приїхало одразу троє натуралізованих південноамериканців.  
 
«Грати стали динамічніше», — так охарактеризував підсилену бразильцями збірну Румунії Олександр Косенко.
 
У матчі проти «синьо-жовтих» румунський колектив дуже швидко продемонстрував свій потенціал, забивши в першому таймі два м’ячі й поставивши українську збірну в складну ситуацію.
 
Маючи в своїй «пульці» потужну команду Португалії, у світлі турнірних перспектив програвати стартовий поєдинок румунам вихованці Олександра Косенка права не мали.
 
Зрештою, відшукавши після перерви внутрішні резерви, підопічні дворазового віце-чемпіона Європи спромоглися на яскравий «камбек», спочатку зрівнявши рахунок, а за 18 секунд до завершення основного часу й вирвавши перемогу в непростого суперника, що автоматично зробило збірну України учасником чвертьфіналу. 
 
У матчі з португальцями команда Косенка вирішувала свій «номер посіву» в першому раунді «плей-оф».
 
Із другого місця в групі «синьо-жовті» виходили на чинних чемпіонів Європи — іспанців, тож з «європейськими бразильцями» було за що сперечатися.
 
Як і в першому поєдинку, українським футзалістам знову вдалося відіграти фору в два м’ячі, щоправда, утримати позитивний результат наші хлопці не змогли.
 
При цьому, зайве, напевно, говорити, що найбільш вагоме слово в матчі в складі збірної Португалії сказав бразилець — Рікардіньйо, на рахунку котрого заключний гол своєї команди в поєдинку. 
 

ТАБЛО

Чемпіонат Європи. Група C.  Україна — Португалія — 3:5 (Разуванов, 28; Королишин, 32; Шотурма, 40 — Коельйо, 3; Бріту, 13; Карі, 34; Нілсон, 36; Рікардіньйо, 37), Румунія — Україна — 2:3 (Савіо, 5; Ігнат, 11 — Королишин, 20; Педяш, 28; Шотурма, 40), Португалія — Румунія — 4:1.
Підсумкове становище: Португалія — 6, Україна — 3, Румунія — 0.