Світоліна знову повернулася на третю сходинку рейтингу WTA

30.01.2018
Світоліна знову повернулася на третю сходинку рейтингу WTA

Після завершення «АО»-2018 Каролін Возняцьки (ліворуч) та Сімона Халеп у рейтингу WTA помінялися позиціями. (Фото з сайта tennisua.org.)

Дивлячись на суху статистику виступів представників українського тенісу на Відкритій першості Австралії, на перший план спливають постійні рекорди.
 
Тут тобі й феноменальний дебют 15-річної Марти Костюк на дорослому «шоломі», і перший в історії вихід до другого кола «АО» одразу чотирьох українських тенісисток, і оновлення турнірного рекорду примою вітчизняного тенісу Еліною Світоліною, котра вперше дійшла до чвертьфіналу «Аустреліен оупен».
 
Щоправда, коли згадуєш, що перша ракетка України, маючи четвертий номер посіву, не виправдала максимальних сподівань, покладених на неї експертами та вболівальниками в Мельбурні, стає трохи сумно.
 
Зрештою, неабиякий розпач від невдало проведеного чвертьфіналу пережила й сама Світоліна.
 
Як результат: відмова від участі в раніше запланованому турнірі «Тайвань оупен», який Еліна виграла минулого року.
 
Без сумніву, відмова Світоліної захищати титул у Тайбеї в най­ближчому майбутньому призведе до втрати нею рейтингових очок і, не виключено, завдасть шкоди її світовому рейтингу.
 
Водночас завдяки особистому турнірному прогресу та водночас непереконливому виступу в Мельбурні Гарбіньї Мугуруси в табелі про ранги WTA Еліна знову повернулася на третю сходинку протоколу, замінивши в «топ-3» світового рейтингу переможницю «Ролан Гарросу» та Уїмблдону з Іспанії.
 
При цьому найсильніша тенісистка України продовжує мріяти про перемогу на дорослому «шоломi».
 
Так само довго не могла виграти турнір iз серії «Великого шолома» й Каролін Возняцьки, хоча свого часу вона й очолювала рейтинг WTA.
 
Чимало критики тоді довелося почути функціонерам Жіночої тенісної асоціації за їхню систему нарахування рейтингових очок, яка дозволяє тенісисткам без «шоломiв» підкорювати рейтинговий пік.
 
Думається, не залишили без уваги ті заяви й Возняцьки. Й ось через кілька років після свого першого сходження на вершину WTA Каролін повторно сходить на найвищу точку жіночого тенісу.
 
Щоправда, цього разу в її руках — чемпіонська чаша переможниці «Аустреліен оупен».
 
У фіналі «АО»-2018 27-річна данка польського походження в напруженому поєдинку здолала румунку Сімону Халеп — 7:6, 3:6, 6:4, змусивши її скласти з себе повноваження першої ракетки планети.
 
Загалом, саме таких поєдинків чекають на турнірах «Великого шолома», коли у фіналі грають два найрейтинговiшi тенісисти (тенісистки) турніру.
 
Водночас у чоловічій сітці «АО»-2018 зустрічі перших двох сіяних не відбулося, бо хорват Марін Чилич (шостий номер посіву) змусив зачохлити ракетку лідера рейтингу АТР Рафаеля Надаля.
 
Засмутити ще одну легенду світового тенісу хорватському велетню не вдалося.
 
У фіналі в п’яти сетах (6:2, 6:7, 6:3, 3:6, 6:1) його переграв другий тенісист турніру й, загалом, планети, Роджер Федерер, здобувши таким чином рекордну для чоловічого тенісу перемогу на турнірах «Великого шолома».