Нацполіції у боротьбі з насильством у сім’ї допомагає «Поліна»

19.01.2018
Упродовж 2017 року до Нацполіції надійшло понад 110 тисяч заяв і повідомлень про вчинені правопорушення та інші події, пов’язані з насильством у сім’ї (майже 1,4 тисячі заяв з цієї кількості подали діти).
 
Аби покращити ситуацію, на початку грудня минулого року було прийнято закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», згідно з яким, за вчинення насильства в сім’ї передбачено позбавлення волі на строк до шести місяців.
 
Про роботу мобільних груп iз протидії домашньому насильству, а також про новації, які передбачені ухваленим законом, розповів заступник начальника Управління дільничних офіцерів поліції Департаменту превентивної діяльності Нацполіції Андрій Лабунь.
 
Стосовно осіб, які вчинили насильство в сім’ї, поліцією складено понад 80 тисяч адмінпротоколів, також домашнім насильникам винесено понад 70 тисяч офіційних попереджень про неприпустимість вчинення таких правопорушень.
 
Наразі на обліку Нацполіції перебуває понад 67 тисяч осіб (з них 5,7 тисячi — жінки), які вчинили насильство в сім’ї.
 
«Аби оперативно та ефективно реагувати на прояви насильства в сім’ї, було прийнято рішення про запуск пілотного проекту «Поліна». Це прибрало «паперову» складову в роботі поліції, зробивши її більш ефективною. Відтак люди почали отримувати захист та допомогу відразу по приїзду мобільних груп», — зазначив Андрій Лабунь.
 
Із початку роботи «Поліни» мобільними групами здійснено 1692 виїзди за повідомленнями про факти насильства в сім’ї (у 1195 випадках до роботи залучалися працівники соціальних служб).
 
Із початку роботи мобільних груп на Національну «гарячу лінію» громадської організації «Ла Страда-Україна» вже звернулося 230 осіб iз повідомленнями про якісну та ефективну роботу поліції й соціальних служб у рамках проекту «Поліна».
 
Нерідко поліцейським доводиться виїжджати на сімейні конфлікти із тяжкими наслідками. Зокрема, коли порушники, перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння, погрожують застосувати зброю або навіть спричиняють тілесні ушкодження рідним.
 
У зв’язку з цим, згідно з ухваленим законом, посилено заходи впливу на сімейного дебошира. Відтак порушник може опинитися за ґратами на термін до шести місяців. Крім того, згідно з рішенням суду, після звернення потерпілої сторони, стосовно порушника виноситься обмежувальний припис.