Світ переживає глобальну кризу демократії — експерти «Дому свободи»

17.01.2018
Світ переживає глобальну кризу демократії — експерти «Дому свободи»

Майкл Абрамовітц: демократія переживає не найкращі часи.

У 2017 році політичні права та свободи в різних країнах світу зазнали суттєвого занепаду, оскільки Сполучені Штати у 2017 році «зреклися» своєї традиційної ролі захисника демократичних ідеалів.
 
Найсильніші світові демократії сьогодні сконцентровані на своїх внутрішніх проблемах, таких як економічна нерівність, тероризм та наплив мігрантів, у той час як могутні авторитарні режими, такі як Росія та Китай, використовують глобальний занепад демократії не лише для посилення внутрішніх репресій, а й для експорту свого антидемократичного впливу за кордон.
 
Такі тенденції можуть мати катастрофічні наслідки для регіональної та глобальної стабільності, йдеться в оприлюдненій 16 січня доповіді міжнародної правозахисної організації «Дім свободи» (Freedom House).
 
Неурядова група, що базується у Вашингтоні, представила ці висновки в доповіді щодо політичних прав і громадянських свобод Freedom In The World 2018 («Свобода у світі-2018)».
 
«Демократія стикається з найсерйознішою кризою впродовж десятиліть. Основні принципи демократії, включно з гарантіями вільних і чесних виборів, прав меншин, свободи преси та верховенства права, перебувають під тиском у всьому світі», — сказав президент «Дому свободи» Майкл Абрамовітц.
 
У доповіді зазначено, що 2017 рік — це 12-й поспіль рік занепаду глобальної свободи, а в 71 країні світу фіксується «зниження рівня політичних прав і громадянських свобод».
 
На думку дослідників, у США «скорочення ознак демократії пришвидшилося в 2017 році, через свідчення про російське втручання на виборах 2016 року, порушення основних етичних стандартів» адміністрацією президента Дональда Трампа та «зменшення прозорості уряду».
 
Водночас, зазначається в доповіді, «преса та судова система залишаються стійкими перед лицем безпрецедентних нападок президента Трампа».
 
У доповіді також ідеться, що президент Росії Володимир Путін «продемонстрував зростання можливостей сучасних авторитарних режимів» шляхом «організації дезінформаційних кампаній під час виборів у європейських демократіях».
 
Російський лідер, на думку дослідників «Дому свободи»,  розвиває зв’язки з «ксенофобськими політичними партіями всього континенту», погрожуючи сво­їм найближчим сусідам, і є «альтернативним джерелом військової допомоги диктатурам Близького Сходу».
 
Молоді люди, тим часом, мало що знають про досвід довготривалої боротьби з фашизмом та комунізмом, через що можуть втрачати інтерес до демократичного проекту.
 
У країнах Європи дедалі більше ультраправих антидемократичних сил займають місця в урядах, а на Близькому Сході та в Північній Африці авторитарне правління й нестабільність лише підсилюють один одного, наголошується в аналізі.
 
Щодо України, то, за оцінками «Дому свободи», вона наразі є «частково вільною» країною, а Крим отримав статус «невільної» території, яку окупувала Російська Федерація.
 
Рівень свобод в Україні в цілому продовжує погіршуватися, зауважує звіт. Загальний бал України у рейтингу — 62 (0 — найменш вільна, 100 — найбільш вільна), оцінка політичних свобод, громадянських свобод та загальна оцінка України становить три бали з семи (1 — найбільш вільна, 7 — найменш вільна). 
 
Серед країн, де рівень свобод є найнижчим, — Сирія, Південний Судан, Північна Корея, Туркменістан, Сомалі, Лівія, Узбекистан.