США та Італія атакував небезпечний вірус грипу H3N2

16.01.2018
У 46 штатах США поширюється дуже небезпечний вірус грипу, який, за словами фахівців, є дуже заразний та стійкий до щеплень, повідомляє американська телемережа «Ей-Бі-Сі Ньюс».
 
Поширення грипу штаму H3N2 розпочалося з жовтня і відтоді він спричинив смерть 13 дітей.
 
Губернатор штату Алабама Кей Айві оголосив надзвичайний стан у зв’язку із загрозою здоров’ю громадян. Шпиталі вже переповнені і починає даватися взнаки брак антивірусних препаратів. 
 
Американські служби охорони здоров’я б’ють на сполох і попереджають, що вірус типу H3N2 особливо небезпечний для дітей та осіб, старших 65 років.
 
Фахівець з інфекційних захворювань доктор Вільям Шаффнер з Університету Вандербільда заявив в інтерв’ю «Ей-Бі-Сі Ньюс», що цьогорічний сезон грипу у США розпочався дуже рано, а небезпечний вірус виявлено «приблизно одночасно майже по всій країні».
 
Кількість захворювань iще не дає підстав говорити про загальнонаціональну епідемію, але в багатьох містах у США вже закрито школи.
 
За словами доктора Дена Джернігана з Центру імунології та захворювань дихальних шляхів, за останні 13 років у США ще не з’являвся вірус, який би так швидко поширився майже на всі штати, тому слід очікувати, що сезон грипу триватиме ще довго, а його пік припаде на весну. 
 
Також в Італії цьогорічний грип визнано найнебезпечнішим iз 2004 року з огляду на легкість його поширення.
 
На цей час у країні вже захворіли на грип приблизно три мільйони осіб, вже зареєстровано 30 смертей та 140 особливо тяжких випадків перебігу хвороби.
 
Міністерство охорони здоров’я Італії повідомляє, що з початку січня реєструється новий спалах захворюваності на грип, особливо серед дітей та літніх осіб.
 
Керівник Національного інституту здоров’я Вальтер Річчарді також наголосив, що цьогорічна форма грипу є найтяжчою за останні 14 років, та висловив занепокоєння з цього приводу.
 
У розмові з агенцією Adnkronos він наголосив, що, за прогнозами, цьогорічна кількість смертей iз приводу різноманітних ускладнень унаслідок грипу, приміром, запалення легенів чи зупинка серця, може становити кілька тисяч. 
 
Італійські ЗМІ повідомляють про безпрецедентні заходи, яких вжила влада міста Порденоне на північному сході Італії через гігантські черги хворих у лікарнях та неспроможність медзакладів прийняти всіх інфікованих.
 
Відучора всі медичні заклади міста відміняють планові операції та інші процедури і переходять винятково на режим допомоги хворим на грип та з ускладненнями від нього.