Епоха падіння: до кінця січня гривня може поставити новий антирекорд

16.01.2018
Епоха падіння: до кінця січня гривня може поставити новий антирекорд

Щороку на початку січня долар і євро в Україні за традицією ходять... дорожчати.

Завершення цьогорічних зимових свят подарувало українцям той самий неприємний сюр­приз, з яким ми традиційно змушені миритися щороку: наша національна валюта різко упала в ціні.

А разом із нею й ціни на головні товари, наприклад, на пальне. Яке, у свою чергу, призводить до здорожчання продовольчих товарів. 

На думку експертів, гривня продовжуватиме падіння і надалі, опустившись до позначки 29 грн. за долар.

А звідти вже недалеко і до песимістичного сценарію курсу, закладеного у державний бюджет 2018 року — 30,1 грн. за долар.

Якщо, звичайно, Нацбанку і владі не вдасться переламати тенденцію. Позитивних змін, вважається, можна буде очікувати не раніше кінця січня — початку лютого. 

Антирекорд і його тлумачення 

Учора вранці котирування гривні до долара на міжбанківському валютному ринку станом на 11:00 встановилися на рівні 28,54-28,58 гривні за долар.
 
Євро при цьому торгувалося на рівні 34,90-34,95 гривні, російський рубль — 0,5061-0,5075 гривні.
 
Таким чином міжбанк практично залишився на рівні п’ятниці, коли курс продажу був усього лише на дві копійки меншим. 
 
Офіційний курс нашої нац­валюти при цьому впав на 10 копійок, до 28,54 гривні.
 
Офіційний курс гривні до євро встановлений на рівні 34,63 гривні, за 10 російських рублів дають 5,0416 гривні.
 
Так дорого офіційний долар не коштував із початку 2015 року, коли було встановлено історичний антирекорд курсу гривні. При цьому курс євро таки встановив новий рекорд, із приставкою «анти»... Попередній максимум було досягнуто 12 січня — 34,18 грн. І це ще, як переконані експерти, не межа. 
 
Національний банк України, який, нагадаємо, самоусунувся від відповідальності за курс гривні і декларує нібито таргетування інфляції, пояснив січневий обвал доволі буденно. Традиційними сезонними факторами. 
 
«Уже третій рік поспіль у перші місяці року зростає попит на валюту, зокрема з боку імпортерів. Які формують запаси товарів на новий рік. Знижуються обсяги її надходження, зокрема з боку аграріїв. Які зазвичай упродовж року забезпечують близько половини пропозиції валюти на міжбанківському ринку», — сказав заступник голови НБУ Олег Чурій. 
 
За його словами, Нацбанк намагається м’яко завадити падінню гривні. Точніше, не стільки завадити, скільки зберегти власну присутність на міжбанківському ринку.
 
Із цією метою НБУ з початку року вже продав 53,5 млн. доларів. 
 
Тож дія сезонних факторів, як треба розуміти ситуацію з огляду на логіку та трактування Нацбанку, має закінчитися вже найближчим часом. 

Американці святкують — гривня падає 

На думку фінансового експерта Бориса Кушнірука, новорічні коливання курсу в Україні вже давно стали звичним явищем. І їх дуже вміло використовують у власних інтересах вітчизняні експортери: поглиблюючи реальне збільшення попиту штучним ажіотажем на готівковий долар. 
 
Анонімні експерти при цьому розповідають про «грошові рейси» літаків до аеропорту «Бориспіль»: повітряні судна з готівкою американських доларів. Якщо, мовляв, раніше приземлявся один такий лайнер упродовж місяця, то тепер — щонайменше один на тиждень. Аби, за їхнiми словами, вдовольнити ажіотажний попит. Хоча при цьому всі чудово розуміють: розмови, що попит є ажіотажним, роблять його саме таким.
 
Експерти до сезонних причин здешевлення української валюти додають й інші причини. Зокрема, значні гривневі надходження на рахунки українських фінансових установ, які надійшли днями.
 
А також той факт, що через вихідні у США на цьому тижні банки в цілому світі працюватимуть за спеціальним, тобто, скороченим графіком. Що, звичайно ж, відобразиться на платежах. 
 
«Минулого тижня великий попит на валюту можна було пояснити не тільки внутрішніми розрахунками з банками за депозитними сертифікатами НБУ, були також виплати Мінфіну в розмірі 2,5 млрд. гривень за облігаціями внутрішньої позики, — сказав представник «Райфайзен Банку Аваль» Юрій Гриненко. — Окрім цього, як відомо, 15 січня в США відзначається День Мартіна Лютера Кінга, отже американські банки закриті. Тому українські імпортери проплачували у четвер-п’ятницю минулого тижня як поточні контракти, так і угоди за 15-16 січня». 
 
«Зараз період доволі низької активності імпортерів та експортерів. А тому навіть невеликі коливання попиту і пропозиції впливають на ринок. Продовжується виведення прибутку нерезидентами, зберігаються девальваційні очікування, підвищена гривнева ліквідність та боргове навантаження», — додає старший аналітик «Форекс Клубу в Україні» Андрій Шевчишин. 

Курс — 29! 

Нинішнього тижня експерти прогнозують подальше зростання курсу долара в Україні.
 
На думку старшого аналітика компанії «Альпарі» Вадима Іосуба, найближчими днями продовжуватиметься тренд минулого тижня. «Вартість продажу долара зросла на 1,3%, купівлі — на 1,1%, — нагадує він. — При цьому спред (тобто, різниця між курсом купівлі і курсом продажу, — Ред.) звузився з 1,2% до 1,1% за рахунок швидшого зростання курсу купівлі у порівнянні з курсом продажу». 
 
Таким чином, за словами Іосуба, до йорданських свят гривня знецінюватиметься і надалі.
 
«Безготівковий долар може піднятися до 28,9 грн., — каже він. — Готівковий долар у банках продаватиметься за 28,7-29 гривень». 
 
Андрій Шевчишин у своїх прогнозах оптимістичніший. «До кінця січня гривня коливатиметься в діапазоні 28-28,75 грн. за долар, — каже він. — Попит на валюту збережеться до середини лютого через високу гривневу ліквідність. Наразі ж курс нашої національної валюти закріпиться вище, ніж 28 грн. за долар». 
 
Психологічним бар’єром, на його думку, стане курс 28,75 грн. за долар.
 
«Як тільки гривня наближатиметься до цього показника, Національний банк виходитиме на ринок із пропозиціями продажу валюти, — стверджує аналітик. — Регулятор уже сигналізував про це ринку при підході до 28,5 за долар. Очевидно, що поточний дисбаланс має тимчасовий характер і в другій частині лютого тренд зміниться».
 
За його словами, золотовалютні запаси, які вже сягли 18,8 млрд. доларів, покриють боргові зобов’язання, але їх буде недостатньо для утримання ситуації.
 
«Тому Україні потрібні альтернативні надходження, у тому числі й iз боку західних партнерів і Міжнародного валютного фонду, а також розміщення єврооблігацій і внутрішніх валютних позик», — резюмує Шевчишин. 

ЄВРОперспективи Україні 

Суттєве падіння гривні щодо європейської валюти аналітики пояснюють доволі просто.
 
«Той факт, що за одне євро вже дають понад 34 гривні, можна пояснити двома факторами. По-перше, гривня падає сама по собі і її курс вже впевнено наближається до 29 грн. за долар. По-друге, на світовому ринку євро активно укріплюється щодо долара. Саме тому євро швидше зростає щодо гривні, ніж долар. Так, у п’ятницю курс євро щодо долара сягнув позначки 1,215 — це максимальне значення з грудня 2014 року», — пояснює Вадим Іосуб. 
 
Найближчий прогноз пари євро/долар, за його словами, упродовж першого півріччя 2018 року — 1,25.
 
«Європейська економіка виглядає доволі привабливо: зростає промисловість, споживання, — продовжує він. — Геополітичні ризики, які пророкували падіння євро, вже не діють. Додатковий фактор на користь євровалюти: Німеччина досягла домовленості між партіями і вже готова сформувати уряд. Окремо варто нагадати про дії Європейського центробанку, який планує звертати програму стимулювання і налаштований агресивніше щодо грошово-кредитної політики. Це все формує попит на євро». 
 
На думку Іосуба, надалі ці тенденції тільки посилюватимуться: євро дорожчатиме щодо гривні. На його думку, у березні курс може сягнути 35 грн. за євро. 
 
Утім, на думку Андрія Шев­чишина, така ситуація Україні тільки на користь.
 
«Зростання євро на світових ринках надає підтримку гривні. Адже Європа сьогодні є головним торговельним партнером України, — стверджує аналітик. — Укріплення євро та європейської економіки підсилить український експорт». 
 
Порада для українців, які не є експортерами, а відпочивають за кордоном, у єврозоні: купуйте євровалюту. І чим раніше — тим краще!