Українські гандболісти не змогли подолати перший етап кваліфікації на ЧС-2019

16.01.2018
Українські гандболісти не змогли подолати перший етап кваліфікації на ЧС-2019

Після перерви досвідчений Сергій Онуфрієнко повернувся до лав «синьо-жовтих». (Фото з сайта handball.net.ua.)

Коли жіноча збірна України вперше у своїй історії не потрапила до фінальної частини чемпіонату Європи, вітчизняним гандболісткам довелося детальніше познайомитися з особливостями відбору на світову першість, розпочавши кваліфікацію на ЧС-2018 — не з етапу «плей-оф» (як було раніше), а зі стадії групового етапу.
 
Водночас для нашої чоловічої гандбольної збірної більш знайомою є пролонгована серія відбору на «мундіаль», адже на чемпіонатах Європи українські гандболісти — нечасті гості.
 
Так, востаннє на континентальній першості вони змагалися в 2010  році; при цьому до фінальної частини «мундіалю» українські збірники діставалися в далекому 2007  році. 
 
Після того як підопічні Віталія Андронова у відборі на ЧЄ-2018 продемонстрували доволі змістовний гандбол, (у відносно рівній боротьбі з суперниками «синьо-жовті», в підсумку, залишилися за бортом турніру), керівництво ФГУ вирішило активно посприяти національній команді в підготовці до відбору на ЧС-2019.
 
Для цього функціонери не тільки організували збірній низку контрольних поєдинків в Ізраїлі та Німеччині, а  й по­кликали під національні кольори низку знаних виконавців, задіяних у провідних чемпіонатах континенту.
 
Зокрема, після тривалої перерви до лав збірної повернувся її ветеран Сергій Онуфрієнко, котрий виступає за французький «Екс-ан-Прованс Універсіте».
 
У якості вагомого підсилення можна було розглядати й персону гравця німецької гандбольної ліги Станіслава Жукова з «Гуммерсбаха».
 
Проте, більшою мірою, основу синьо-жовтої команди, покликаної подолати груповий етап кваліфікації ЧС-2019, склали гравці запорізького «Мотора».
 
Як і в жіночому гандболі, груповий раунд відбору ЧС — це швидкоплинний міні-турнір за участі чотирьох команд. Господарем нашої «пульки» були італійці, в гості до яких, окрім «синьо-жовтих», завітали румуни та гандболісти з Фарерських островів.
 
Поєдинок проти острів’ян особливих проблем команді Віталія Андронова не приніс, проте в подальшому з позитивними результатами у наших збірників не склалося, хоча для їхнього досягнення у них було доволі багато підстав.
 
Так, у мінімально програному матчі італійцям, вирішальний м’яч в якому господарі закинули за три секунди до завершення ігрового часу, українські гандболісти цілком могли розраховувати й на нічию.
 
За таких обставин для продовження боротьби за путівку на «мундіаль» «синьо-жовтих» в заключному поєдинку влаштувала будь-яка перемога над румунами.
 
А так, зазнавши фіаско від італійців (вони, у свою чергу, в стартовому турі поступилися збірній Румунії), в заключному матчі «пульки», аби розраховувати на її виграш, нашим гандболістам необхідна була переконлива (з перевагою в шість м’ячів) перемога над румунами.
 
Допоки з майданчика не вилучили Олександра Тільте, українська збірна балансувала на межі прохідного результату.
 
Однак, залишившись без головного ідеолога своїх атак, «синьо-жовті» не змогли втримати навіть мінімальної переваги, що дозволило, в підсумку, команді Румунії виграти групу й кваліфікуватися до «плей-оф». 
 

ТАБЛО

Чемпіонат світу. Кваліфікація. Груповий етап. Група 3. Україна — Фарерські острови — 30:22. Румунія — Італія — 34:24. Фарерські о-ви — Румунія — 20:28, Італія — Україна — 29:28. Румунія — Україна — 26:26. Італія — Фарерські о-ви — 29:18.
Підсумкове становище: Румунія — 5, «Італія — 4, Україна — 3, Фарерські о-ви — 0.