Компанія Гонтаревої допомогла Януковичу вивести з України мільярди — Al Jazeera

12.01.2018
Колишній президент Віктор Янукович вивів з України щонайменше 1,5 млрд. доларів у період з 2012-го по 2014 рік за допомогою групи «Інвестиційний Капітал Україна» (ICU), яку асоціюють із Валерією Гонтаревою.
 
Принаймні у 2014 році новопризначена голова Нацбанку України пішла з посади голови ради директорів групи ICU й продала свою частку в групі.
 
Вражаючі дані про співпрацю Гонтаревої і Януковича засвідчує засекречене судове рішення Краматорського районного суду, яке днями оприлюднило арабське видання Al Jazeera. 
 
У цьому рішенні детально описано складну мережу компаній, які використовували для виведення грошей, а ICU виступала посередником купівлі облігацій, деномінованих у доларах, від імені восьми кіпрських компаній на суму 1,5 млрд. доларів, зазначає видання. Згодом ці компанії були простежені до Януковича.
 
Краматорський суд видав секретну постанову в березні 2017 року. У ній перераховані сотні компаній, деякі з яких кіпрські, що фактично були «трубопроводом для викачування грошей із країни», зазначає Al Jazeera.
 
Уся фінансова мережа була описана як «злочинне підприємство», очолюване Януковичем. Також у документі названа організація «Секретаріат Сергія Віталійовича Курченка».
 
Курченко — бізнесмен, який з’явився у віці 27 років зі статками у $400 млн. і величезним нафтогазовим бізнесом, якого вважали «головним фінансовим директором» Януковича.
 
При цьому в ICU повідомили Al Jazeera, що ретельно дотримуються всіх законодавчих та нормативних вимог до укладення брокерських угод із будь-яким клієнтом.
 
У компанії додали, що правоохоронні органи та регулятори ринку «глибоко заглядають» в операції з облігаціями, в яких вона брала участь.
 
Сама ж Гонтарева зазначила, що коли робилися транз­акції, вона та ICU «не бачили нічого підозрілого».
 
Нацбанк, за її словами, «підтвердив отримання коштів і фінансовий моніторинг підприємств-нерезидентів, тому в ICU не було жодних підозр щодо цих компаній, бо всі документи та виписки з рахунків у НБУ відповідали вимогам законодавства».
 
Зауважимо, що ICU, як і сама Гонтарева, мають тісні зв’язки з урядом України. Так, після вступу на посаду Президент Петро Порошенко найняв ICU для продажу своїх активів, а вже у квітні 2016 року ICU заявила про завершення передачі в «сліпий» траст компанії Rothschild Trust частки Порошенко в корпорації Roshen.
 
І наостанок: українські журналісти спільно з Центром протидії корупції ознайомилися з текстом «секретного» судового рішення, яким в оточення Януковича конфіскували рекордну для України суму — 1,5 мільярда доларів, й дійшли висновку, що суспільна вага цього судового вироку превалює над грифом «цілком таємно», який особисто поставив на нього Генпрокурор Юрій Луценко.
 
«Спільно автори дійшли висновку, що в документі немає інформації, яку за законом можна віднести до державної таємниці. А отже, публікація справжнього вироку суду не може становити загрози національним інтересам держави. Навпаки — рішення повинно бути опубліковано. Його аналіз дає всі підстави вважати, що секретним документ зробили саме для того, щоб деякі його фігуранти змогли уникнути відповідальності в майбутньому», — зазначає видання «Українська правда».