Ефект секс-скандалів: голлівудські зірки прийшли на вручення «Золотого глобусу» у чорному

10.01.2018
Ефект секс-скандалів: голлівудські зірки прийшли на вручення «Золотого глобусу» у чорному

«Велика мала брехня» здобула одразу чотири «Золоті глобуси».

75-та церемонія вручення «Золотих глобусів», яка відбулася в ніч на понеділок, 8 січня, в Лос-Анджелесі, сповна віддзеркалювала глибину скандалу з сексуальними домаганнями, який останніми місяцями «трясе» не лише Голлівуд, а загалом Америку та світ.

«Занадто довго жінок не чули і їм не вірили»

Це типово, коли на вечорах вручення «Оскарів» та «Золотих глобусів» порушуються актуальні політичні або соціальні теми, зазначає «Німецька хвиля».
 
Так було в минулому, коли актори та акторки зі сцени висловлювалися проти участі США у війнах або проти расизму.
 
Так само сталося і на церемонії вручення «Золотого глобуса». Але якщо раніше політичні чи соціальні заяви були винятками з правила, ініціативами окремих представників кіноіндустрії, то акція недільного вечора в Лос-Анджелесі об’єднала весь світ кіно, тобто була одностайною. 
 
Скандал навколо продюсера Харві Вайнштейна зі звинуваченнями у сексуальних домаганнях від відомих актрис струсонув Голлівуд настільки потужно, що через це у суспільстві розгорілися дебати величезного масштабу.
 
Багато жінок заявили і висунули обвинувачення у неналежному поводженні з боку Харві Вайнштейна та інших відомих діячів кінематографа.
 
Тож темою вечора «золотих глобусів» стала ситуація навколо Харві Вайнштейна та приниження жінок галузі.
 
Під час підготовки до цьогорічної церемонії численні зірки кіно заявили, що хочуть зробити символічний жест — прийти повністю в чорному.
 
І якщо чоловіки й так у 99 відсотках випадків приходять на вручення в темних костюмах, то символічний жест дам кіносвіту був дуже помітним.
 
Саме церемонії «Золотого глобуса» та «Оскара» є завжди яскраво-гламурним шоу, на якому жінки-зірки демонструють строкатий одяг своїх кутюр’є.
 
Але цього вечора зазвичай яскрава церемонія нагадувала траурну. 
 
Чорний колір цього вечора проглядав і у виступах нагороджених та ораторів, які виступили на «злобу дня». Найчіткіше висловилася телеведуча Опра Уїнфрі, якій вручили почесну премію Сесіла Б. ДеМілля за життєві досягнення.
 
Вона засудила, зокрема, те, що в минулому сексуальні домагання замовчувалися. У майбутньому це має змінитися, наголосила вона.
 
І цим змінам, на думку Уїнфрі, можуть допомогти такі кампанії, як #metoo («Я також») або Time’s Up («Час діяти»). Опра пристрасно виступила на захист жінок, які заговорили про сексуальні домагання.
 
«Занадто довго жінок не чули і їм не вірили, коли вони наважувалися говорити правду про владу цих чоловіків, але їхній час закінчився!» — сказала Опра Уїнфрі. Зал аплодував їй стоячи. 

Кіно теж «про це»

Премію «Золотий глобус» присуджує з 1944 року Голлівудська асоціація іноземної преси у складі приблизно 90 кінокритиків, які акредитовані в Голлівуді і постійно там працюють.
 
Варто зазначити, що структурно нагорода «Золотий глобус» відрізняється від «Оскара».
 
На відміну від останнього, «Золоті глобуси» призначають за трьома окремими жанрами: кінодрама, кінокомедія або мюзикл та телепродукція. 
 
Головними цьогорічними переможцями стали драматичний фільм «Три білборди на кордоні Еббінга, Міссурі» та телесеріал «Велика маленька брехня».
 
У стрічках-лауреатах також проглядається провідна тема церемонії. Головною героїнею драми «Три білборди на кордоні Еббінга, Міссурі» є мати, яка прагне пояснень, оскільки її дочку було зґвалтовано і вбито. Поліція закриває очі на злочин — і фільм це також засу­джує.
 
«Три білборди» визнали кращим повнометражним драматичним фільмом 2017 року.
 
Стрічка отримала статуетки за найкращий сценарій та найкращу актрису — це Френсіс Макдорманд, найкращим актором другого плану також став представник цього фільму — Сем Роквелл. Загалом, картина «взяла» чотири «Золоті глобуси».
 
«Велика маленька брехня» отримала статуетку як найкращий міні-серіал або телефільм, Ніколь Кідман здобула нагороду за найкращу жіночу роль у цьому міні-серіалі, а актриса Лора Дерн — як найкраща актриса другого плану, найкращим актором другого плану став Александр Скарсгард.
 
Таким чином, драматична телеісторія про подруг і вбивство на шкільному балі отримала чотири «Глобуси».
 
Ніколь Кідман сказала під час отримання статуетки: «Я вірю і сподіваюсь, що ми можемо викликати зміни через історії, які ми розповідаємо». 
 
Переможцем у категорії «Комедія або мюзикл» стала художня стрічка «Леді Берд» про молоду жінку, яка проходить період дорослішання та становлення як особистість.
 
І для неї не в останню чергу перепоною на цьому шляху є те, що їй доводиться жити у чоловічому світі.
 
Виконавиця головної ролі в цій стрічці 23-річна ірландка Сірша Ронан отримала приз за найкращу жіночу роль у комедії.
 
«Золотий глобус» за найкращий неангломовний фільм дістався стрічці німецького режисера турецького походження Фатіха Акіна «На межі». Його також можна вважати символічною подією.
 
У цій напруженій драмі йдеться про відчайдушну і, пізніше, мстиву жінку (цю роль чудово виконала німецька акторка Діана Крюгер), яка мусить пережити смерть свого чоловіка і своєї дитини.
 
Хоча на першому плані у стрічці стоїть тема правого терору в Німеччині, робота Акіна також є драмою про жінку, яка веде боротьбу супроти насилля та упереджень, проти невігластва та расизму.
 
Акредитована у США іноземна преса назвала тематику фільму Фатіха Акіна найактуальнішою, це може свідчити, що Голлівуд потроху відходить від фільмів для невибагливих підлітків і знову поринає у суспільно-політичні символи.
 
Антиутопію «Розповідь служниці» визнали кращим драматичним серіалом року, головна акторка серіалу Елізабет Мосс отримала статуетку в номінації «Найкраща акторка в драматичному серіалі».
 
Найкращим актором у драматичному фільмі став британець Гарі Олдман за роль Вінстона Черчілля у драмі «Темні часи».
 
Також британський актор Юен Мак’Регор iз «Фарго» здобув статуетку у номінації «Найкращий актор у телефільмі або міні-серіалі».
 
Найкращим актором у комедійному серіалі став Азіз Ансарі — «Майстер не на всі руки». Нагороду за найкращу чоловічу роль у драматичному серіалі отримав Стерлінг Браун за гру в «Це ми».
 
Приз за найкращу режисуру дістався мексиканцю Гільєрмо дель Торо за картину «Форма води» — казкову історію про кохання людини-амфібії та німої дівчини-прибиральниці. Найкращим анімаційним фільмом стала «Таємниця Коко». 
 
75 церемонія нагородження премією «Золотий глобус» є своєрідною репетицією церемонії премії «Оскар», яка відбудеться 4 березня. Номінації на «Оскари» оголосять пізніше в січні.