Місто козацької слави Конотоп славило Різдво зі співачкою Русланою

10.01.2018
Місто козацької слави Конотоп славило Різдво зі співачкою Русланою

Руслана Лижичко «Отче наш» заспівала і в Софії Київській, і в Конотопі, у Соборі Різдва Пресвятої Богородиці. (Фото з сайта afisha.tochka.net.)

Особливе святкове вечірнє Богослужіння 6 січня відбулося у Соборі Різдва Пресвятої Богородиці у Конотопі на Сумщині.
 
Урочистості славленню наро­дження Христа надавали співи чоловічого хору капели імені  Левка Ревуцького, який виконував чудотворні молитви Служби Божої, відроджуючи прадавні традиції духовного співу візантійської доби.
 
Завершувала службу авторська церковна музика переможниці «Євробачення — 2004» Руслани Лижичко, яка диригувала капелою. Співачка з чоловічим хором також виконала колядки.
 
Варто нагадати історію власне будівництва конотопського Собору Різдва Пресвятої Богородиці: приурочили його до 350-річчя перемоги війська під проводом гетьмана України Івана Виговського над московитами у знаменитій Конотопській битві і розпочали у липні 2008-го.
 
Собор звели у рамках реалізації проекту створення Конотопського історико-культурного комплексу. Вагомий внесок у будівництво храму зробила українська діаспора різних країн, кошти виділяв «Центр гуманітарної допомоги Церкви святого Андрія» за фінансової підтримки української діаспори  США.
 
Ініціатором і замовником будівництва був прихід Різдва Пресвятої Богородиці Української православної церкви Київського патріархату. Урочисте відкриття собору відбулося у Конотопі 11 липня 2009 року за участі Президента Віктора Ющенко і Святійшого Патріарха Філарета. 
 
Біля собору встановлено пам’ятний знак із написом: «Цей пам’ятний знак установлено на честь перемоги козацького війська спільно з представниками військ країн сучасної Східної Європи над Московською окупаційною армією у Конотопській битві влітку 1659 р.».
 
Організаторами нинішнього урочи­стого заходу в Конотопі на Святвечір «Святе Різдво. Молитва Світла» стали Міжнародний благодійний фонд «Світанок» та Euromedia за підтримки Української православної катедри святого Андрія Первозваного, Світового конгресу українців та Міністерства культури України.
 
Ініціатор проекту і меценат — Євген Сур. Руслана Лижичко і її чоловік-продюсер Олександр Ксенофонтов долучилися до проекту на доброчинній основі.
 
Інформаційним партнером став «Канал 24», який показував Богослужіння у прямому ефірі.
Руслана, за фахом хоровий диригент, підготувала авторські версії молитов «Отче наш», «Богородице Діво, радуйся», «Святий Боже», «Світе Тихий». Того ж вечора, 6 січня, співачка оприлюднила відео з авторською версією молитви «Отче наш», відзняте у Софійському соборі Києва.
 
Після понад 10-річної перерви Руслана вперше повернулася до традиції великих Різдвяних проектів. Раніше співачка створила за участі відомих рок-музикантів, камерного оркестру та хору, автентичних виконаців та українських зірок, відтворюючи казкову атмосферу святкового Львова та різдвяні легенди древніх Карпат, зокрема, музичні фільми «Подорож у дитин­ство», «Різдво з Русланою», «Останнє Різдво 90-х», «Різдвяні легенди» тощо.
 
А тим часом у Конотопі, за повідомленнями місцевих ЗМІ, громада практично проігнорувала зустріч Різдва в церквах Московського патріархату, натомість більшість віруючих прийшли до храму Київського патріархату.