Садовий анонсував будівництво сміттєпереробного заводу у Львові вже цього року

03.01.2018
Міський голова Львова Андрій Садовий у своєму відеозверненні заявив, що будівництво сміттєпереробного заводу розпочнеться вже в цьому році.
 
У міському бюджеті розвитку Львова передбачили 43 млн. грн. для ЛКП «Зелене місто» — для будівництва та утримання підприємства.
 
Замість території поряд із ТЕЦ-2 (як збиралися раніше) міська рада тепер планує збудувати сміттєпереробний завод поблизу очисних споруд «Львівводоканалу».
 
Від земельної ділянки площею 72 гектари для комплексу відокремили майже десяту частину. Ця земля перебуває у зоні, що призначена для підприємств другого класу шкідливості.
 
Передбачається, що зводитимуть комплекс за кошти Європейського Союзу.
 
Територію для майбутнього заводу на ділянці ТЕЦ-2 запропонували представники французької компанії Egis, які працювали над проектом комплексу.
 
На останній сесії депутати погодили вже нове місце для облаштування сміттєпереробного заводу. Причиною такого рішення стало звернення селян Пустомитівського району до керівництва Львівської облради з протестом проти будівництва (за першим місцем розташування), яке, на їхню думку, «перекриє розвиток Львова у північному напрямку».
 
Виникли також проблеми з оформленням права власності на цю землю, адже управління архітектури Пустомитівської РДА відмовилось надавати містобудівні умови.
 
Нова ділянка ж розташована на території Львова, тому подібних проблем не повинно бути.
 
Залишається лише питання щодо 5,5 млн. грн., які вже витратили на два попередні проекти біля ТЕЦ-2. Та все ж керівник ЛКП «Зелене місто» Вадим Ноздря висловив сподівання, що кошти не будуть втрачені.
 
Їх обіцяють повернути або використати для проектування заводу вже на новій ділянці. Варто зауважити, що ще у березні та червні цього року «Львівтеплоенерго» підписало два договори щодо сміттєпереробного заводу без проведення конкурсних торгів.
 
Поліція почала розслідування стосовно проблеми ухилення від проведення процедури конкурсу.  Але, незважаючи на всі перипетії, міський голова Львова запевняє , що якщо все йтиме чітко за планом, то приблизно за три роки місто матиме сміттєпереробний завод. 
 
Це буде перше підприємство з глибокої переробки відходів в Україні. Наразі ті, що функціонують, — це невеликі сортувальні лінії, які відсортовують 5, максимум 10 відсотків сміття.
 
Складатиметься завод із трьох підрозділів: сортувальний комплекс, який ділиться на першу і другу черги по 200 тис тонн на рік, компостування і спалювальна частина.
 
Ідею щодо будівництва заводу на території міста самі львів’яни сприйняли не досить позитивно. Люди переживають, що сміттєпереробне підприємство вплине на екологію міста.
 
Утiм екологи запевняють: якщо будувати завод якісно, враховуючи найсучасніші технології, то жодних проблем не виникне.