Бельгія і Голландія вирішили 170-літню територіальну суперечку

03.01.2018
Із 1 січня набрала чинності перша за останні 170 років міждержавна угода про обмін територіями між Бельгією та Голландією.
 
Нею розв’язується багаторічна суперечка про спільний кордон між двома країнами. Країни обмінялися невеликими клаптиками незаселених територій.
 
Бельгія віддала Голландії 13 гектарів землі в руслі ріки Мaac (голландська назва) чи Мез (бельгійська назва), а натомість отримала від сусідів три гектари землі в іншому місці. 
 
Проблеми розпочалися в 60-х роках минулого століття, коли було змінено русло ріки Маас-Мез.
 
Ріка довжиною 925 кілометрів бере початок на плато Лангр у Франції, тече на північ до Седана і Шарлевіль-Мезьєра, потім проходить по території Бельгії і в районі дельти перед впадінням у Північне море становить спільний бельгійсько-голландський кордон.
 
Ріка дуже звивиста, тому під час виправлення русла для потреб судноплавства частина бельгійської землі опинилася з голландського боку ріки, а частина голландської території — в кордонах Бельгії. 
 
Ці терени рідко контролювала поліція, оскільки поліцейські обох країн мали брати дозвіл сусідів на такі відвідини.
 
Таку ситуацію «нічиєї землі» використовували злочинці та торгівці наркотиками. Тож уряди Бельгії та Голландії вирішили покінчити з проблемою, відкоригувавши спільний кордон.