Біля консульства Росії в Нью-Йорку вимагали звільнити Олега Сенцова

03.01.2018
Підтримати українського режисера, засудженого російськими окупантами до 20 років позбавлення волі, а також інших патріотів України, невинно засуджених на великі тюремні терміни, під стіни Генконсульства Росії у Нью-Йорку під Новий рік приїхали як діячі мистецтв, так і прості активісти.
 
— Ми просто прийшли та сказали: «Негайно звільніть Олега Сенцова, — пояснив український і американський режисер-документаліст, продюсер Андрій Загданський. — Наша акція є доказом того що навіть у США всi люди пам’ятають про режисера з України, який потрапив в біду. І ми згадуємо його теплим словом у новорічну ніч, нехай навіть на вулиці 10-градусний мороз!
 
Адвокат Дмитро Дінзе, який недавно відвідав Сенцова у виправній колонії №8 (місто Лабитнангі Ямало-Ненецького автономного округу) розповів, що його підзахисний за час знаходження у різних колоніях РФ, а також під час етапів, погано харчувався, сильно схуд, що призвело до різкого погіршення здоров’я. Відомо, що у режисера почалися проблеми з серцем.
 
Новий 2018 рік у тюремних катівнях Росії зустрів не тільки невинно засуджений знаменитий український режисер Олег Сенцов, який отримав термін за любов до України.
 
У неволі залишається близько сотнi справжніх патріотів України. Так, у СІЗО Москви досі перебуває журналіст Роман Сущенко, а ось у СІЗО Краснодара нудиться 19-річний інвалід дитинства Павло Гриб. 
 
Із 2015 року окупаційна влада в Криму заарештувала понад 25 осіб у резонансній справі «Хиз-ут Тахрір», iз них восьмеро вже отримали тюремні терміни від 8 до 15 років позбавлення волі.
 
А ось засуджений на 15 років в’язниці 35-річний батько трьох дочок Роман Зейтуллаєв укотре оголосив голодування.