Порошенку подали петицію з пропозицією ліквідувати Фонд держмайна

27.12.2017
Порошенку подали петицію з пропозицією ліквідувати Фонд держмайна

Що насправді ховається за вивіскою «ФДМУ»? (Фото з сайта prm.ua.)

На офіційному сайті Президента України з’явилася петиція з проханням закрити і розформувати Фонд державного майна.
 
Автори аргументують свою позицію просто: сьогоднішній порядок оренди діючого нерухомого майна не дозволяє залучати інвесторів на паритетних умовах у проектах складної оренди.
 
І пояснюють: існує альтернативний варіант розпоряджатися державним майном.
 
Це коли майно закріплюватимуть за балансоутримувачем, а угоду з купівлі-продажу можна буде укласти впродовж 15 днів, маючи угоду з Державною аудиторською службою. Якщо балансоутримувач упродовж цього часу отримає збитки, то інша сторона буде зобов’язана вжити заходи відповідно до чинного законодавства.
 
Підприємці, які орендують державне майно, масово скаржаться на складну бюрократичну процедуру та намагання працівників Фонду нав’язувати непотрібні послуги.
 
«Перед укладенням угоди на 2018 рік нам повідомили: приїде оцінювач із Фонду і заново оцінить майно для підписання цього документа. Хоча ми орендуємо це приміщення вже упродовж десятиліть, вони добре знають його стан і більше цього: жодних намагань поліпшити стан будівлі з боку власника помічено не було, — розповідає один із бізнесменів на умовах анонімності. — Ціна за цю послугу виявилася немаленькою. А в чому ж роль ФДМУ в розпорядженні державним майном? У тому, що з 2015 року в рази підвищена ціна за оренду?»
 
І таких випадків можна нарахувати надзвичайно багато. А тому підприємці, що орендують держмайно, масово націлені з’їхати «з-під крила» Фонду.
 
І якщо навіть не говорити про доволі дивну роль ФДМУ у приватизації, яка ніяк не може стартувати, то у справі з управлінням державним майном Фонд є надзвичайно малоефективним. Але, з точки зору ймовірної корупції, його потенціал показує напрочуд високі результати.