Перші та перспективні: сформовано делегацію на зимові Олімпійські ігри-2018 від України

27.12.2017
Перші та перспективні: сформовано делегацію на зимові Олімпійські ігри-2018 від України

Найсильніший танцювальний дует України — Олександра Назарова та Максим Нікітін. (Фото з сайта ufsf.com.ua.)

Попри те, що перше олімпійське «золото» для незалежної України виборола фігуристка Оксана Баюл, представники фігурного катання до числа тих, на кого наша держава покладає медальні надії в Пхенчхані, де 9 лютого стартує XXIII зимова Олімпіада, нині не входять.
 
За словами керівника відділу зимових видів спорту Міністерства молоді та спорту Даніля Амірханова, основну фінансову підтримку напередодні головного старту чотириріччя від держави отримали біатлоністи, адже саме вони останнім часом демонструють найкращі результати поміж українських «зимовиків».
 
На підготовку вітчизняних олімпійців до Ігор-2018 держава виділила 120 мільйонів гривень.
 
І одразу половину цієї суми віддали біатлоністам, яких разом із фристайлістом Олександром Абраменком спортивні функціонери розглядають як основну ударну (медальну) силу на майбутній Олімпіаді.
 
Загалом, вирішуючи питання фінансової підтримки вітчизняних олімпійців, чиновники «спортивного» міністерства розділили їх на три групи: елітну, провідну та перспективну.
 
Загалом, подібного роду якісну градацію можна застосувати до будь-якого виду спорту, й наше фігурне катання в цьому плані не виняток.
 
І хоча нашій танцювальній парі в складі Олександра Назарова та Максима Нікітіна навряд чи вдасться претендувати на призові місця в Пхенчхані, їхні результати на останніх міжнародних стартах яскраво демонструють  приналежність до еліти вітчизняного фігурного катання.
 
Так, посівши на весняному ЧС-2017 в Гельсінкі 15-те місце, харківська пара — єдина з українських фігуристів — отримала пряму перепустку на Ігри-2018.
 
На початку грудня вихованці Ігоря Шпільбанда та Галини Чурилової перемогли на турнірі «Санта Клаус» у Будапешті, а днями — на чемпіонаті України — підтвердили статус найсильнішого танцювального дуету нашої країни, з величезною перевагою (більше 40 балів) випередивши своїх земляків — Попову/Белікова.
 
Візитною карткою Назарової та Нікітіна, котрі після кількох років тренувань у Москві під керівництвом Олександра Жуліна тепер займаються в школі Шпільбанда в США, став танок за мотивами «Піратів Карибського моря».
 
«Раді своєму вдалому виступу, хоча є моменти, над якими треба працювати. Але ми постійно удосконалюємо свої програми і робимо це із задоволенням», — відзначили у своєму коментарі прес-службі Федерації фігурного катання України чемпіони країни серед танцювальних пар.
 
Окрім вітчизняних майстрів танців на льоду, виступлять у Пхенчхані також і наші одиночники, хоча олімпійські ліцензії дісталися їм значно важче, ніж Назаровій та Нікітіну.
 
Своє право поїхати на Олімпіаду-2018 українські «сольники» вибороли в останній момент — на заключному в кваліфікаційній серії турнірі, що відбувся в Німеччині.
 
У вересні на «Небельхорн Трофі» Україну представляли Ярослав Паніот та Анна Хниченкова. Вони ж, за рішенням тренерської ради, поїдуть і до Пхенчхана, хоча, з огляду на неіменний характер ліцензій відправити на Ігри можуть і небезпосередніх їхніх здобувачів.
 
У випадку з Хниченковою саме так могло й статися, якби новоспечена чемпіонка країни Анастасія Архипова мала достатньо «вікового стажу» для участі в Олімпіаді.
 
Проте до 17 років, які, власне, й слугують перепусткою для виходу на олімпійський лід, 13-річній Насті ще потрібно дорости.
 
Водночас у змагальному плані вона вже серйозно переросла свою більш досвідчену візаві Хниченкову, котра на цьогорічному ЧУ не змогла захистити чемпіонський титул, програвши, в підсумку, юній киянці 40 балів.
 
«Це був найгірший мій прокат. Причина одна — я не впоралася зі своїм емоційним станом», — сказала 23-річна фігуристка з Дніпра, котра в останні роки вважалася лідером вітчизняного фігурного катання серед жінок.
 
На останній чемпіонат світу разом із Хниченковою до Гельсінкі Україна відправляла Івана Павлова — чемпіона країни 2015 та 2016 років.
 
Але, опинившись у процесі зміни тренера (після роботи з Дмитром Шкідченком Іван повернувся до співпраці з Мариною Амірхановою), Павлов поступився лідерством у вітчизняному чоловічому катанні своєму головному конкуренту Ярославу Паніоту.
 
Прокати обох фігуристів на ЧУ-2017 ідеальними аж ніяк не назвеш. Без помилок і падінь не обійшлося.
 
Однак, у підсумку, менше «мінусів» назбирав Паніот: «Звісно, своїм виступом  не задоволений, але свою місію я виконав. Ставши чемпіоном України, тепер зможу поїхати на омріяні Олімпійські ігри».
 
Щодо змагань спортивних пар, то, на відміну від попереднього олімпійського циклу, коли за право виступити в Сочі відчайдушно боролися одразу дві пари, сьогодні до Пхенчхана відправити просто нікого.
 
Уже не перший рік Україна продовжує відчувати гострий дефіцит у спортивних парах. Як результат, на цьогорічному ЧУ змагалися лише два дуети, один з яких (через, по суті, дитячий, 11-річний, вік партнерки) — поза конкурсом. А титул чемпіонів дістався дуету юніорів — Артем Даренський/Софія Нестерова, котрий лише зовсім нещодавно розпочав свій сумісний шлях під керівництвом Лілії Батутіної.