Чотириразового переможця «Тур де Франс» Ленса Армстронга запідозрили у допінгу

22.12.2017
Чотириразового переможця «Тур де Франс» Ленса Армстронга запідозрили у допінгу

Під час виграної «Вуельти»-2017 у лідера британської команди «Скай» Крістофера Фрума (чотириразового переможця «Тур де Франс») виявили суттєво підвищений рівень препарату, котрий сприяє полегшенню дихання у астматиків. (Фото з сайта liter.kz.)

Спійманий на допінгу й позбавлений усіх великих титулів американський велогонщик Ленс Армстронг, розмовляючи «по душах» з відомою американською медіа-зіркою Опрою Уїнфрі в 2013 році зізнався, що без заборонених фармакологічних стимуляторів не зміг би сім разів виграти «Тур де Франс».
 
Після відвертого зізнання Армстронга подумалося, що подібних хитрунів у пелетоні більше не буде й надалі боротьба за першість на найпрестижнішій велобагатоденці вестиметься по-чесному.
 
Утім поява на горизонті нового чемпіона з «залізними жилами», котрий, за аналогією з Армстронгом, одна за одною почав клепати перемоги на «Великій петлі», змусила не тільки шанувальників велоспорту, а й самих велосипедистів шукати «підлог» у регулярних тріумфах лідера британської команди «Скай» Крістофера Фрума.
 
На даний момент у його активі чотири звитяги на «Тур де Франс».
 
Про те, що британець у доволі складних для усіх велогонщикiв ситуаціях, ні від кого не ховаючись, може застосувати інгалятор з речовиною, здатною відкрити друге дихання, бачили й знали практично всі.
 
Утім на будь-які закиди в застосуванні фармстимуляторів Фрум упевнено відповідав: «На застосування інгалятора з сальбутамолом маю офіційний дозвіл лікарів, оскільки з дитин­ства страждаю на бронхіальну астму».
 
Не секрет, що доволі багато знаних спортсменів мають так звану терапевтичну довідку, котра, як виняток, дозволяє їм — носіям того чи іншого хронічного захворювання — застосовувати медичні препарати, необхідні для лікування їхньої хвороби. Щоправда, у відкритому доступі їхніх прізвищ не знайдете. 
 
Що стосується сальбутамолу, то на застосування атлетами цього препарату, головною функцією якого є розширення гладенької мускулатури бронхів під час нападу бронхіальної астми, взагалі не потрібно жодних погоджень.
 
Єдина вимога Всесвітньої антидопінгової агенції до спортсменів полягає в тому, що рівень цього бронходилятатора в їхньому організмі не повинен перевищувати визначеного рівня, який у випадку з сальбутамолом становить 1000 нанограм на один мл сечі.
 
Після того як допінг-офіцери по ходу цьогорічної «Вуельти» вирішили перевірити «на чистоту» майбутнього переможця гонки Фрума, з’ясувалося, що рівень сальбутамолу в його організмі перевищує дозволені показники вдвічі.
 
«Усі добре знають, що з дитинства я страждаю на бронхіальну астму. А під час «Вуельти» трапилося загострення хвороби, тому я, за рекомендацією командного лікаря, підвищив дозу сальбутамолу, пам’ятаючи при цьому, що не повинен перевищити дозволений рубіж», — заявив Фрум.
 
У команді «Скай» уже заявили, що готові до всебічної співпраці з розслідуванням, розпочатим антидопінговими службами. Чи вдасться Фруму вийти повністю сухим із води? Питання.
 
Факт порушення антидопінгових правил зафіксували одразу дві допінг-проби (А та В).
 
Відтак головні зусилля «небесних» будуть спрямовані на те, аби максимально мінімізувати репутаційні втрати, пов’язані з допінг-скандалом.
 
Головне у таких випадках довести, що аномально високий рівень фармпрепарату був обумовлений не прагненням покращити спортивні результати, а став наслідком необхідності зупинити гострий напад бронхоспазму.