Журналісти під прицілом: упродовж року в світі загинули 65 працівників ЗМІ

20.12.2017
Учора були оприлюднені відразу два щорічні звіти про небезпеку журналістської діяльності у світі.
 
Дані у цих звітах дещо різняться, оскільки влада окремих країн намагається приховати інформацію про постраждалих працівників ЗМІ. 
 
Упродовж 2017 року у світі, за період від 1 січня до 1 грудня, загинули 65 журналістів (десятеро з них — жінки), ще двоє зникли безвісти, повідомляє у своєму щорічному звіті міжнародна правозахисна організація «Репортери без кордонів» (RSF).
 
За даними RSF, це найменша кількість загиблих колег за останні 14 років. Однією з причин цього «Репортери без кордонів» називають виїзд журналістів із країн, у яких їхня робота стала надто небезпечною, зокрема, з Сирії, Іраку, Ємену та Лівії.
 
Окрім того, працівники медіа нерідко припиняють журналістську діяльність і починають працювати у сферах, менш небезпечних для життя, вказано у звіті.
 
Прикладом таких країн є Мексика, де «злочинні картелі та корумповані політики нерідко за будь-яку ціну прагнуть запобігти критичному висвітленню подій», констатують правозахисники.
 
Стосовно загиблих, то 39 із них були зумисно вбиті, ще 26 загинули під час виконання професійних обов’язків під час бойових дій або терактів, зазначають у звіті «Репортери без кордонів».
 
Майже половина з цих журналістів загинули в країнах, де немає збройних конфліктів.
 
Найнебезпечнішими державами для журналістів у 2017 році визнали Сирію, Мексику, Афганістан, Ірак та Філіппіни. «Репортери без кордонів» із 2012 року називають Сирію найнебезпечнішою для працівників ЗМІ країною світу.
 
Також у звіті йдеться про те, що 45 журналістів утримують як заручникiв, ще 326 — ув’язнені (майже половина з них опинилася у в’язницях п’яти країн: Китаю, Сирії, Ірану, В’єтнаму, Туреччини; лише  в  останній  за ґратами нині перебувають понад 100 журналістів).
 
Станом на кінець року в усьому світі викрадено 54 журналістів. Більшість викрадень відбулася в Сирії, Ємені та Іраку. 
 
Україна як зона ризику для журналістів у звіті згадується у контексті викрадень двох працівників ЗМІ в самопроголошених «ДНР» і «ЛНР» на Донбасі.
 
Йдеться про викрадення в Донецьку журналіста Станіслава Асєєва, який співпрацював у тому числі  з «Радіо  Свобода», та луганчанина, блогера Едуарда Недєляєва.
 
За даними організації, Недєляєва бойовики влітку «засудили» до 14 років ув’язнення за проукраїнську позицію.
 
Сепаратисти на Донбасі «розглядають небага­тьох критично налаштованих журналістів, які ще не втекли, як шпигунів», вказують автори звіту.
 
За даними RSF, на початку збройного конфлікту в 2014 році на Донбасі було викрадено понад 30 журналістів.
 
Той факт, що у 2017 році там викрадено двох працівників ЗМІ, у звіті пояснюється зниженням інтенсивності бойових дій, зміцненням лінії фронту та тим фактом, що нині на непідконтрольних Києву територіях Донбасу майже не залишилось критично налаштованих журналістів.
 
Також вчора побачив світ щорічний звіт неурядової організації Press Emblem Campaign (PEC). У ньому стверджується, що впродовж 2017 року в 28 країнах світу загинули 97 журналістів.
 
 Найбільш небезпечною для працівників ЗМІ країною називають Мексику, де з початку січня вбито 14 журналістів.
 
До першої п’ятірки також увійшли Ірак (9), Афганістан (8), Індія (7) та Пакистан (7). Шосту і сьому сходинки займають Філіппіни і Сирія — по шість загиблих журналістів. Далі йдуть Сомалі (5) і Гондурас (4), а замикає першу десятку Росія з трьома загиблими впродовж цього року журналістами.