Борис Розенблат подав уже третій позов проти директора НАБУ

20.12.2017
Буремні події останніх днів, пов’язанні з масовими акціями щодо імпічменту Президента, дещо стерли з пам’яті «справу Розенблата» (депутата звинувачують у тому, що він отримав 200 тис. доларів за вплив на рішення чиновників Держслужби геології та надр та місцевої влади про надання ТОВ «Укртехдобич» спецдозволів на користування надрами).
 
І пан Борислав сам нагадав про себе, бо напад, як відомо, є найкращим захистом — подав до Окружного адмінсуду столиці вже третій позов проти директора НАБУ Артема Ситника.
 
Зокрема, позивач попросив суд визнати протиправними дії директора НАБУ щодо залучення до оперативно-розшукової діяльності на території України працівників ФБР, без попереднього укладання міжнародного договору, відповідно до Закону України «Про міжнародні договори».
 
Не задоволений нардеп і Службою безпеки України, наполегливо просить визнати протиправною бездіяльність «спеців» щодо непроведення належного та повного контролю за забезпеченням охорони державної таємниці НАБУ, як це передбачено законодавством, а саме розголошення інформації з грифом «державна таємниця» працівникам ФБР без попереднього укладення відповідного міжнародного договору.
 
І хочуть того чи ні в суді, але відкривати провадження за даним позовом таки доведеться. 
 
Нагадаємо, що в першому позові Розенблат просив суд визначити, чи було порушенням рішення САП і НАБУ щодо спостереження за ним, народним депутатом, без відповідного дозволу Верховної Ради.
 
А у другому позові була «скарга» щодо директора НАБУ та депутата Сергія Лещенка через справу «чорної бухгалтерії Партії регіонів», у якій також проходить американський політтехнолог Януковича — Пол Манафорт.
 
На запитання одного з журналістів, чи не є всі ці позови помстою Ситнику,  Розенблат сказав: «Ніколи в житті нікому не мстився. Я хочу з’ясувати, чи діяв той чи інший орган у правовій площині, чи не порушували вони права нардепа, чи не є це втручанням у виборчі процеси і так далі. Щоб дізнатись, у рамках якого поля діє орган».
 
Хай там як, але нардепу таки варто хвилюватися, адже, крім «бурштинової справи», за ним є ще один «грішок»: НАБУ також відкрило кримінальне прова­дження, підозрюючи Розенблата в отриманні дипломатичного паспорта на основі підроблених офіційних документів.
 
Щоправда, 14 грудня суд частково ухвалив клопотання захисту про зміну запобіжного заходу, дозволивши Розенблату вільно пересуватися Україною.