Учасників одиночних пікетів у Криму оштрафували на понад півмільйона гривень

20.12.2017
Підконтрольні Кремлю суди за один день провели 86 судових засідань, де розглядали сфабриковані кримінальні справи кримських татар.
 
Нова хвиля репресій почалася після того, як більше сотні активістів iз різних регіонів анексованого півострова встали вздовж автомобільних доріг iз плакатами «Кримські татари — не терористи і не екстре­місти».
 
Люди також тримали транспаранти з вимогою повернути дітям їхнiх батьків.
 
Судові засідання пройшли у Сімферополі, Судаку, Джанкої, Алушті, а також Радянському, Білогірському, Красногвардійському та Кіровському районах.
 
Головним доказом звинувачення служить експертиза експертного центру МВС по Криму, згідно з якою «пікети об’єднані єдністю мети, задуму та загальною організацією».
 
— Судовий конвеєр, запущений у Криму країною-агресором, тільки згуртував людей навколо ідеї про єдність з Україною, — каже голова ЦВК Курултаю кримсько­татарського народу Заїр Смедляєв. — Ми спостерігаємо величезну підтримку з боку мешканців Криму, які приходять під стіни судів сотнями, щоб морально підтримати засуджених земляків. Нас нікому не вдасться залякати!
 
Величезні суми штрафних санкцій патріотам України допоможуть погасити активісти «Кримського марафону», який проходить регулярно у соціальних мережах саме з метою збору коштів.
 
Раніше учасникам акції вдалося внести близько 800 тисяч рублів за засуджених судами Криму патріотів України. Штраф окупантам віддавали у відрах, наповнених десятирублевими монетами.
 
Активісти об’єднання «Кримська солідарність» обіцяють, що і цього разу учасників одиночних пікетів на захист прав людини рятуватимуть від свавілля суддів громадою.
 
— За всю історію існування Меджлісу не було зафіксовано жодного випадку, коли б наші активісти були замішані у справах про теракти, — каже лідер народного руху Рефат Чубаров. — Як тільки територію півострова окупувала Росія, у Криму дійсно з’явилися терористи, але ці люди не мають ніякого стосунку до кримськотатарського народу.
 
У МЗС України переконані, що масові суди над активістами окупанти свідомо приурочили до 19 грудня — дня прийняття резолюції Генасамблеєю ООН iз прав людини по анексованому Криму.
 
— Концентрація всіх судових засідань на території окупованого Криму означає продовження репресивної політики Кремля з посилення тиску на інакомислячих, — каже адвокат Олександр Попков. — Це робиться з єдиною метою: дати зрозуміти всім людям, що говорити правду на окупованому півострові — небезпечно для життя. Зараз Європейський суд iз прав людини одночасно розглядає кілька десятків позовів від засуджених у Криму журналістів та представників кримськотатарського народу. Ми сподіваємося виграти ці позови й зупинити той коток репресій, під який потрапляють патріоти України.
 
Нагадаємо, що з початку анексії півострова Крим Росією у 2014 році до в’язниць були кинуті сотні представників кримсько­татарського народу, а також активні патріоти України.
 
Максимальні терміни ув’язнення (від 15 до 20 років позбавлення волі) отримали учасник громадської організації «Хізб ут-Тахрір» Руслан Зейтуллаєв, а також український режисер Олег Сенцов.