Найдовше волосся і найвища вершина: понад 206 тисяч українців потрапили у Книгу рекордів

20.12.2017
Найдовше волосся і найвища вершина: понад 206 тисяч українців потрапили у Книгу рекордів

Ірина Галай. (Фото зі сторінки героїні в Інстаграм.)

У Києві відбулася презентація чергового видання Книги рекордів «Національний реєстр рекордів України». Його героями стали 206 тис. 705 співвітчизників.
 
І яких тільки досягнень не мають українці: найдовше жіноче натуральне волосся, найменша мініатюра з пластиліну, найстарший скелелаз, найдовша ковбаса, найвища підкорена вершина...
 
Презентацію відкрила Ірина Галай — перша українка, яка здійснила сходження на Еверест і підняла на найвищу вершину — 8 тис. 848 метрів  — прапор Національного реєстру рекордів і славу рекордів українців.
 
«Нема нічого неможливого», — підкреслила на зустрічі рекордсменів тендітна Ірина Галай.
 
Ось кілька рекордів. Найбільший гердан iз бісеру створила Наталя Мудрик з Кривого Рогу.
 
Прикраса має геометричний орнамент із восьми кольорів «Барвиста Україна». Її довжина 3 м 85 см, ширина 25,5 см.
 
Щоб носити такий гердан, напевно, потрібен помічник, адже вага його 1 кг 920 г! До речі, Наталя — 11-разова чемпіонка України з кульової стрільби, чемпіонка Європи, срібний призер чемпіонату світу, майстер спорту України міжнародного класу. 
 
Приємно вражає, що вже кілька років не перевершено рекорд колекціонерки дзвіночків глухівчанки Ірини Колтакової! На сьогодні в її колекції 2 тис. 068 екземплярів.
 
Найбільший дзвіночок важить 3,5 кілограма, а найменший можна розмістити на нігтику пальця — усього 3 грами!
 
Приємно вражають рекордами діти. Наприклад, наймолодший в Україні директор приватної бібліотеки — 13-річний Дмитро Ружевич із села Сергіївка, що в Слов’янському районі на Донеччині.
 
Історія його книжкового зібрання почалася з листування з дітьми, які люблять читати. Школярі з усіх куточків України надсилали йому книги, волонтери подарували печатку-екслібрис.
 
Зараз у його бібліотеці понад 2 тис. книжок, є серед них і з автографами відомих письменників. Дмитро мріє, щоб світ став добрішим, а Сергіївка —  селом, у якому читають найбiльше.
 
Декілька рекордів поставили просто під час презентації видання. Зокрема, білорус Кирил Шимко задув найбільшу кількість свічок — iз другої спроби 42 свічки.
 
А українка Ольга Лящук встановила рекорд iз найбільшої кількості підходів станової тяги з 90-кілограмовою Книгою рекордів iз бетону. Вона зробила 17 підходів за хвилину. Утім ці рекорди увійдуть уже в наступне видання книги.