В обхід «Газпрому»: Україна вперше отримала газ зі Штатів

20.12.2017
В обхід «Газпрому»: Україна вперше отримала газ зі Штатів

LNG-термінал в Україні міг би на тривалий час забезпечити енергонезалежність нашої держави та гарантувати нижчі ціни на газ, але дійти до реалізації проекту влада не може досі.

Україна, навіть без власного LNG-терміналу, включилася у схему отримання скрапленого газу, яка сьогодні набуває активної популярності на ринку.
 
Газ, нагадаємо, танкерами везуть із країни-продавця, переважно це Сполучені Штати Америки або одна з держав Персидського басейну, до спеціально облаштованого терміналу.
 
Саме звідси газ, вже у звичному вигляді, транспортують кінцевому споживачеві. 
 
Така схема дозволяє суттєво диверсифікувати джерела надходження природного газу традиційним споживачам.
 
Зокрема, знизити залежність від російського «Газпрому», що перетворився з комерційної структури у важiль політичного тиску. 
 
Днями до України вперше доставили американський скраплений природний газ, який був розвантажений через LNG-термінал у Польщі.
 
Про це повідомив директор і співвласник трейдингової компанії ЕРУ Андрій Фаворов.
 
Компанія «ЕРУ Трейдинг», українська дочірня компанія корпорації «ЕРУ» (США), за допомогою польського партнера організувала закупівлі природного газу для польського терміналу і його транспортування по трубопроводу через польсько-український інтерконнектор. «ЕРУ Трейдинг» придбала газ на кордоні і помістила у сховище в Україні. 
 
28 листопада 2017 року «ЕРУ Трейдинг» взяла участь у тендері на поставку газу держкомпанії Укртрансгаз. Вона зрештою і стала єдиним приватним постачальником, усі інші лоти отримала НАК «Нафтогаз України».
 
«Ми пишаємося спільною роботою з нашим стратегічним польським партнером над першою, історичною відправкою СПГ в Україну і постачанням газу, яке ми будемо здійснювати в зимові місяці», — сказав Дейл Перрі, президент американської корпорації «ЕРУ».
 
Обсяг першої партії газу — близько 70 млн. кубічних метрів. За словами Фаворова, ча­стину газу зi США вже продали українським споживачам, ще частину закачали до підземних сховищ.
 
«Щось продали споживачам, щось — за тендером Укртрансгазу, щось тримаємо у сховищах. Керуємо портфелем», — зазначив він.
 
Таким чином, проект будівництва LNG-терміналу поблизу Одеси, який намагалася втілити ще команда Віктора Януковича, показав свою ефективність та перспективність, про що вже багато разів говорили експерти.
 
«Похоронив» ідею терміналу, як відомо, менеджер Януковича Владислав Каськів, який сьогодні перебуває під слідством, але до ідеї відновлення будівництва в Україні, на жаль, так і не дійшли. 
 

ДУМКА З-ЗА ОКЕАНУ

А газ у вас, українці, задешевий...
 
Міжнародний валютний фонд вимагає від уряду України підвищити вартість газу для українців. На їхню думку, уряд України має відкоригувати значення ціни на природний газ на внутрішньому ринку до рівня імпортного паритету, що сприятиме розвиткові вільного ринку газу і стимулюватиме споживачів до економного споживання енергоносіїв.
 
«Зобов’язання за програмою, яка підтримується МВФ, передбачають приведення цін на газ у відповідність до рівня імпорту. Тому зараз фокус саме на цьому... Зрештою, остаточною метою є впровадження вільного газового ринку. На шляху до нього важливо продовжувати коригувати ціну на газ відповідно до ціни імпорту», — сказав постійний представник МВФ в Україні Йоста Люнгман.
 
Як вважає експерт фонду, ринкові ціни на газ на внутрішньому ринку стимулюватимуть реалізацію заходів з енергозбереження та сприятимуть ефективному розміщенню ресурсів.
 
«Вони дозволяють газовому сектору покрити витрати й отримати ресурс для інвестицій у газову інфраструктуру. Завдяки їм на газовий ринок приходять нові компанії, що спонукає до здорової конкуренції. Єдина ціна для всіх видів споживачів також ліквідує простір для корупції», — стверджує Люнгман. 
 
На його думку, реформа цін на енергоносії є «одним iз найбільших досягнень реформаторських зусиль України впродовж останніх років».
 
«Важливо, щоб ціни надалі визначалися ринком, а практика прихованих і не пов’язаних iз доходами одержувачів субсидій  не поновлювалася. Варто при цьому зазначити, що за нинішньої системи підтримки населення домогосподарства з найменшими доходами захищені від підвищення цін на газ субсидіями на комунальні послуги», — резюмував Люнгман.
 

А ТИМ ЧАСОМ

Інтерес до надр
 
Велика словацька нафтогазова компанія «Нафта» та американська Cub Energy Inc мають намір просвердлити свою першу газову свердловину на Ужгородському газовому майданчику вже в наступному році.
 
Раніше партнери провели 3D-сейсмічне дослідження на 118 квадратних кілометрах площі. Ці роботи профінансувала безспосередньо «Нафта».
 
За деякими даними, вона вклала у них близько 100 мільйонів євро. 
 
У позаминулому році словаки викупили у Cub Energy Inc половину Ужгородського родовища. Cub Energy Inc планує також працювати на Західно-Ольгівському родовищі, раніше там було проведено 2D-дослідження. А також на Комаровському родовищі, що у Закарпатській області.