Польський туристичний автобус піді Львовом обстріляли з РПГ-26

13.12.2017
Днями під Львовом, у селі Сокільники, на стоянці біля комплексу «Панська гора», зловмисник поцілив iз РПГ-26 у багажний відсік туристичного автобуса марки MAN польської реєстрації.
 
Згідно з інформацією поліції, невідомий чоловік вийшов із позашляховика марки Toyota, здійснив постріл iз РПГ-26.
 
Після чого повернувся в автомобіль і поїхав iз місця пригоди в невідомому напрямку. 
 
Про деталі інциденту очевидці повідомили в Пустомитівський райвідділ НПУ лише вранці наступного дня. На місці вже працювала слідчо-оперативна група.
 
Попередньо працівники поліції кваліфікували справу за ст. 258 Кримінального кодексу України (Терористичний акт).
 
Про першоджерело вибуху стало відомо лише після проведення низки експертиз, раніше повідомляли, що зовнішню обшивку і бічне скло автобуса пошкодили вибуховим пристроєм.
 
Незважаючи на те, що цим автобусом подорожували 23 туристи (в тому числі і польські чиновники), які мали перебувати в Україні 8-11 грудня, на щастя, обійшлося без жертв і постраждалих. 
 
На вибух миттєво відреагували представники МЗС України та Польщі, зокрема співробітники польського МЗС назвали подію «черговим антипольським інцидентом» на території України, в свою чергу міністр закордонних справ України Павло Клімкін розкритикував провокацію на своїй сторінці у «Твіттері».
 
«Рішуче засуджую провокацію щодо польського автобуса, який стоїть на паркінгу неподалік Львова. Обійшлося без жертв! Хтось настирливо намагається розсварити нас із Польщею та зірвати візит президента А. Дуди. Зробимо все, щоб розслідувати цей інцидент. А провокаторам скажу — не вийде!» — йдеться в повідомленні.
 
Нагадаємо, що на сьогодні у президента Польщі Анджея Дуди запланований візит в Україну.
 
Приймати польську делегацію будуть у Харкові, де обговорюватиметься питання щодо зняття заборони з розкопок польських поховань, розташованих на території Західної України.
 
МЗС Польщі наголошує на тому, що українська влада докладає чимало зусиль, аби з’ясувати обставини цієї події, активно працюють також поліція й прокуратура.
 
Активісти, аби сприяти проведенню слідчих дій, шукають у соціальних мережах очевидців інциденту, які могли бачити зловмисника. Люди запевняють, що гучність пострілу не могла не привернути уваги.
 
Водночас організатор поїздки вже забезпечив повернення групи туристів до Польщі.