Мінмолоді та спорту перенесло юніорський чемпіонат світу з хокею з Одеси до Києва

13.12.2017
Мінмолоді та спорту перенесло юніорський чемпіонат світу з хокею з Одеси до Києва

Першою в новому сезоні силу національної збірної України перевірить команда Казахстану. (Фото з сайта xsport.ua.)

Аж занадто бурхливим хокейне життя в нашій країні не назвеш.
 
Візитна картка вітчизняного хокею — українська хокейна ліга, де грає шість «молодих» клубів — виглядає неймовірно скромно.
 
Однак на міжнародному рівні Україна намагається тримати марку, займаючи активну позицію в організаційних питаннях.
 
Так, після проведення у квітні 2017 року в київському Палаці спорту дорослого чемпіонату світу в дивізіоні ІА Україна виборола право на організацію юніорського «мундіалю»-2018.
 
Доволі несподівано місцем для його проведення обрали Одесу. У контексті популяризації хокею в Україні вибір Південної Пальміри зрозумілий.
 
От тільки слабка культивація «найшвидшої в світі гри» в південному регіоні зіштовхнула наше спортивне міністерство та ФХУ з серйозними проблемами.
 
Як і у випадку з футбольним Євро-2012, коли швидкість підготовки Україною інфраструктурних об’єктів змушувала постійно хвилюватися представників УЄФА, тепер своє глибоке занепокоєння станом майбутньої арени юніорського ЧС у дивізіоні ІВ були змушені демонструвати керівники Міжнародної федерації хокею.
 
Нещодавно відвідуючи Київ, генеральний секретар IIHF Хорст Ліхтер не приховував свого хвилювання стосовно відсутності інформації про готовність одеського Палацу спорту.
 
Утім міністр молоді та спорту Ігор Жданов запевнив поважного гостя, що український уряд зробить усі необхідні кроки для успішного проведення в Україні відповідального міжнародного старту.
 
Зваживши всі «за» й «проти» проведення хокейного «мундіалю» на березі Чорного моря, у «спортивному» міністерстві вирішили не ризикувати й запропонували IIHF перенести турнір з Одеси до Києва, оскільки жодної можливості вчасно завершити ремонтні роботи в одеському ПС немає.
 
Відтак у квітні наступного року на льоду столичного ПС знову буде хокей світового масштабу, де, окрім господарів, в дивізіоні ІВ змагатимуться юніори (до 18 років) з Австрії, Угорщини, Італії, Японії та Румунії.
 
Прагнення утримувати статус хокейної держави вимагає від нашої країни не тільки організаційної, а й спортивної активності  на всіх змагальних рівнях.
 
Наразі вони доволі низинні, відтак закономірно, що одразу три наші збірні (національна, молодіжна та юніорська) змушені змагатися в третьому за силою дивізіоні планети.
 
Якщо перша та юнацька команди країни лише готуються до своїх майбутніх стартів на світовій першості, то синьо-жовта «молодіжка» вже зіграла два матчі на «мундіалі» в Словенії.
 
У стартовому поєдинку турніру, котрий проходить у невеличкому містечку Блед, підопічні Андрія Срюбка поступилися господарям — 1:3.
 
Наступний матч також завершився на користь суперника української команди — поляків — 3:2.
 
Тим часом перша збірна країни тестує свої сили в контрольних поєдинках — 12-13 грудня у команди Олександра Савицького запланований «спарений» спаринг проти казахів.
 
Після скандалу з начебто «договірняком» на домашньому ЧС-2017, в якому «засвітилися» прізвища двох вітчизняних збірників — Едуарда Захарченка та Володимира Вариводи, новий сезон національна збірна розпочала в значно омолодженому складі.
 
Доволі велика кількість збірників — гравці українського чемпіонату, в котрому, як відомо, віднедавна не грають хокеїсти, вік яких перевищує 25 років.
 
Натомість вчорашні члени національної збірної, котрі стали фігурантами неприємної справи з договірними матчами, нині змушені давати свідчення офіційним особам Міжнародної федерації хокею, котра проводить попереднє розслідування в справі про «маніпулювання результатами спортивних змагань».