Негода спровокувала транспортний колапс на Закарпатті, у центрі та на півдні України

12.12.2017
Снігова буря з Європи дісталася й до нашої країни: у столичних аеропортах оголосили про затримку рейсів, на Західній Україні попереджають про небезпеку сходження лавин у горах, а південь країни потерпає від злив. 
 
У вихідні дні ураганний вітер валив дерева, мокрий сніг замітав автомагістралі, а дощ топив приватні будинки мешканців сіл i селищ.
 
Як розповіли у прес-службі ДСНС, без електроенергії залишилося понад 550 населених пунктів у 14 регіонах України.
 
Від поривів ураганного вітру найбільше дісталося Київській, Черкаській, Львівській та Кіровоградській областям.
 
На дорозі Одеса — Київ у кювет з’їхав автобус із пасажирами. На щастя, постраждалих немає.
 
Столицю України настільки активно почав замітати сніг, що на вулиці міста довелося вивести 334 одиниці техніки, щоб навести лад на дорогах.
 
«Посипного матеріалу в нас досить, щоб якісно зробити свою роботу, — запевнили співробітники КК «Київавтодор». — На вулицях Києва зараз працює понад 250 людей із 36 бригад ручного прибирання. Вони приведуть до ладу зупинки громадського транспорту, підходи до наземних та підземних пішохідних переходів, а також тротуари».
 
Тим часом синоптики попереджають, що ожеледиця та налипання мокрого снігу в Києві триватимуть упродовж кількох найближчих днів, тому необхідно дотримуватися особливої обережності на дорогах.
 
Сильні снігопади спровокували у столиці затори та збільшення числа ДТП, рух автотранспорту на окремих ділянках залишається суттєво ускладненим.
 
Потужні снігопади паралізували рух автотранспорту і на Західній Україні. Співробітникам ДСНС довелося на деякий час обмежити рух великовагових транспортних засобів на автодорозі «М-06 Київ—Чоп».
 
Пориви вітру до 30 метрів за секунду утворили на перевалах величезні замети снігу, заблокувавши проїзд для машин. Рятувальники ДСНС попереджають, що в горах лавинна небезпека досягла третього рівня, залишається загроза зсувів снігу на дороги.
 
А от річка Боржава вийшла з берегів i затопила 500 метрів траси біля села Великі Ком’яти Виноградівського району Закарпатської області.
 
Вода також залила дорогу Шаланки—Великі Ком’яти та два гектари місцевих сільськогосподарських угідь.
 
Відразу п’ять районів Закарпаття постраждали від сильних підтоплень підвалів житлових будинків. У місті Ужгород майже всі вулиці буквально за пару годин потужних снігопадів із дощем перетворилися на річки. Рятувальники всю ніч відкачували воду з підвалів будинків.
 
Синоптики прогнозують, що найближчими днями погода в центрі та на заході України залишатиметься складною, а ось мешканці південних регіонів країни поки що можуть порадіти чистим від снігу дорогам: у цих регіонах зіпсувати настрій людям зможуть лише сильні дощі.