Українки здобули срібні нагороди в естафеті Кубку світу з біатлону

12.12.2017
Українки здобули срібні нагороди в естафеті Кубку світу з біатлону

Ставши знову разом в одну команду на етапі КС-2017/2018, чемпіонки Олімпіади-2014 в естафеті — Віта й Валя Семеренко, Юлія Джима, Олена Підгрушна — показали другий результат.

Менше двох місяців залишилося до старту зимової Олімпіади, відтак часу на експерименти у головної медальної надії України — біатлонної збірної — не залишилося.
 
 
Нагадаємо, що в Сочі-2014 наша жіноча «естафета» виграла «золото», тож і в Пхенчхані-2018, куди тренерський штаб «синьо-жовтих» везе чемпіонський склад, Підгрушна, Джима та сестри Семеренко будуть серед основних претендентів на «призи».
 
Щоправда, часу на оптимальну підготовку у команди Уроша Велепця було не так уже й багато, адже лише в нинішньому сезоні дівчата знову зібралися в повному складі.
 
Після Ігор-2014 «золотий» український квартет по черзі залишали його лідери.
 
Першою паузу у виступах взяла Підгрушна, потім поза біатлоном опинилися й сестри Семеренко.
 
Не виключено, що, якби не титанічні старання-умовляння президента Федерації біатлону України Володимира Бринзака, котрий неабияк прагнув зібрати на Пхенчхан бойовий склад, на Ігри-2018 «награвався» б зовсім інший колектив.
 
А так, тренерський штаб української збірної має можливість виставити на головну гонку «білих» Ігор в Південній Кореї чемпіонський квартет.  
 
Його потенціал — уперше за останні роки — наставники перевірили в австрійському Хохфільцені, де минулого тижня проходили гонки другого етапу Кубка світу.
 
Нічого не змінюючи в кадрах та їхній розстановці на етапах, словенський наставник жіночої збірної України Урош Велепець дозволив Віті Семеренко, Юлії Джимі, Валі Семеренко та Олені Підгрушній пригадати їхній успішний старт у Сочі.
 
І хоча виграти в Хохфільцені естафету наші дівчата не змогли, як для «першого знайомства» ви­йшло у них зовсім непогано.
 
У підсумку, пропустивши поперед себе лише збірну Німеччини на чолі з переможницею минулого Кубка світу Лаурою Дальмайєр, збірна України посіла в естафеті друге місце.
 
Як і в Сочі, на етапі КС-2018 в Австрії стріляли наші біатлоністки вельми пристойно. Загалом, використавши всього п’ять додаткових патронів, українська четвірка показала найкращий поміж усіх учасників естафети результат на стрільбищі.
 
Однак швидкісні характеристики вітчизняних біатлоністок у Хохфільцені були не ідеальними.
 
Тренерських претензій у цьому важливому компоненті не може мати хіба що Юлія Джима, завдяки котрій збірна України першою завершила другий етап естафети.
 
Натомість впала на першому етапі Віта Семеренко. Непереконливою виглядала на трасі й її сестра Валентина, котра доволі швидко розгубила здобуту Джимою перевагу.
 
Не обійшлося без хвилювання й на заключному етапі, котрий бігла Олена Підгрушна.
 
Зрештою, досвід дозволив капітану «синьо-жовтих» опанувати непросту ситуацію, що склалася на заключному вогневому рубежі, й утримати для української команди другу позицію, залишивши французькій та російській біатлоністкам право поборотися за «бронзу».  
 
«Таке відчуття, що все — вперше. У Сочі ми виглядали впевненими, стабільними спортсменами. А в нинішньому сезоні в мене багато що не виходить. Словом, тренувальний процес іде повним ходом, і ми знову, як молодь, вчимося», — наголосила Підгрушна.
 
Старший тренер жіночої збірної Урош Велепець каже, що в його команди є хороший резерв. І йдеться не тільки про ветеранів.
 
«Маємо в запасі сильних спортсменів — Ірину Варвинець та Анастасію Меркушину, так що можна з оптимізмом дивитися в майбутнє», — відзначає словенський спеціаліст.
 
Про непогані перспективи можуть говорити й у таборі нашої чоловічої команди, котра естафету в Хохфільцені завершила на шостому місці.