Помер найпопулярніший співак Франції Джонні Холлідей

08.12.2017
Помер найпопулярніший співак Франції Джонні Холлідей

Джонні Холлідей.

У середу помер у віці 74 років французький співак, музикант, композитор та актор Джонні Холлідей.
 
Французи називали свого рок-ідола просто «Джонні», хоча його справжнє ім’я та прізвище було Жан-Філіпп Смет.
 
«Джонні Холлідей відійшов. Я пишу ці слова і не вірю, що все це правда. Мого чоловіка більше немає, він залишив нас цієї ночі так, як і прожив все своє життя — сміливо і з гідністю», — написала його дружина Летісія. 
 
Причиною смерті співака став рак легенів, який був діагностований у нього ще 2009 року. Попри це, артист активно працював майже до останніх днів.
 
Упродовж своєї довгої та феноменально успішної кар’єри, яка почалася на початку 60-х років, Холлідей написав більше тисячі пісень, продав більше 100 млн. дисків.
 
Він також знявся як актор у 20 художніх фільмах у кращих французьких кінорежисерів. Щоправда, на екрані поставав головним чином у ролях гангстерів та осіб, у яких не все добре з законом. 
 
Холлідей розпочинав кар’є­ру як шансоньє, але на початку 60-х років захопився американським рок-н-ролом та Елвісом Преслі й успішно переніс заморський жанр на французький ґрунт.
 
«Він показав французам, що таке рок-н-рол. Він — один iз тих, про кого можна сказати: справжній звір на сцені. Він був просто неймовірним. Його любили люди всіх поколінь», — написав вчора у своєму некролозі оглядач французького журналу «Ле Пуен» Філіпп Ле Кор.
 
Повідомлення про смерть співака викликало широкий резонанс у французькому суспільстві. Холлідей був настільки популярною фігурою, що йому важко знайти аналоги в інших країнах.
 
На смерть Холлідея відгукнулися французькі екс-президенти Ніколя Саркозі та Франсуа Олланд. А чинний президент Франції Емманюель Макрон сказав: «Трохи від Джонні є в кожному з нас. Ми не забудемо ні ім’я, ні голос, ні вираз обличчя Джонні. Особливо в пам’яті залишиться те, як він виконував свої пісні, з властивим йому ліризмом, грубим і водночас м’яким, все це тепер становить частину французької пісні. Він вніс частинку Америки в наш національний Пантеон».