Після олімпійців МОК може взятися за російських футболістів

08.12.2017
Після олімпійців МОК може взятися за російських футболістів

Президент МОК Томас Бах (посередині) оголосив, що на Іграх-2018 у Пхенчхані російські спортсмени зможуть виступити лише під нейтральним — олімпійським — прапором. (Фото з сайта sport-express.ru)

«Росія не проти, аби її спортсмени на зимовій Олімпіаді в Пхенчхані виступали під нейтральним (олімпійським) прапором, — заявив президент РФ Володимир Путін. — Головне, що в доповіді МОК не йдеться про системну підтримку допінгу на державному рівні в нашій країні».
 
 
«Без емоцій і досить серйозно» проаналізувавши на вищому рівні рішення виконкому Міжнародного олімпійського комітету, котрий через кричуще маніпулювання системою боротьби з допінгом у Росії позбавив членства в організації її Олімпійський комітет та відсторонив від участі в Іграх-2018 національну збірну цієї країни, росіяни все ж вирішили не бойкотувати майбутню «білу» Олімпіаду, хоча одразу після заяви головного «олімпійця» планети Томаса Баха про заборону російським «зимовикам» змагатися в Пхенчхані у Москві дуже хотіли зробити потужний удар у відповідь.
 
«Неподобство! Ганьба! Яка зухвалість?! Небачений випадок бездоказового звинувачення!» — один за одним кричали російські спортивні функціонери та політики.
 
Проте в Кремлі все ж вирішили не гарячкувати й відмовилися від подальшого самоусунення від спортивного життя планети.
 
«Перш за все для нас важливо, аби не постраждали долі спортсменів. Покарання ж чиновників, які фігурують у допінговому скандалі, — справа другорядна», — заявили у прес-службі Президента РФ.
 
Тепер кожен російський олімпієць, біографія котрого не заплямована допінгом, самостійно вирішуватиме питання своєї участі в Пхенчхані.
 
Водночас спортивні чиновники країни наголошують, що спортсмени РФ у повній мірі отримують фінансову підтримку від держави на заключному етапі підготовки до Ігор.
 
Одразу варто сказати, що в результаті масштабного розслідування, котре в останні місяці проводили комісії МОК на чолі з Семуелем Шмідтом та Деннісом Освальдом, у Росії відібрали одразу 11 медалей (із 33-х), здобутих її спортсменами на домашній Олімпіаді-2014 в Сочі.
 
При цьому відповідальним за те неподобство, котре відбувалося з маніпулюванням допінг-проб сочинських призерів з Росії, експерти МОК назвали Віталія Мутка — екс-міністра спорту Росії, нині — віце-прем’єр-міністра російського уряду, президента Російського футбольного союзу та водночас керівника оргкомітету з підготовки до футбольного чемпіонату світу — «Росія-2018», назавжди заборонивши йому участь в олімпіадах.
 
Вочевидь за подальшою політичною кар’єрою Віталія Мутка за кордоном слідкуватимуть дуже активно.
 
І якщо в Росії й далі будуть відмовлятися від дисциплінарних заходів щодо скомпрометованого політика, на неї, не виключено, чекатимуть нові спортивні потрясіння.
 
«Олімпійскими iграми справа може не обмежитися. Можливий підкоп під чемпіонат світу-2018 з футболу в нашій країні», — попередив голова комісії Ради Федерації з інформаційної політики Олексій Пушков.
 
Виголошуючи на прес-конференції в Лозанні історичний для олімпійського руху вердикт — «допінгових» дискваліфікацій, які наклали на Росію, в довгій історії олімпізму іще не було, — президент МОК Томас Бах наголосив, що його організація готова поділитися з Міжнародною футбольною асоціацією зібраною про російських спортсменів — порушників допінгових правил — інформацією.
 
«Для цього ФІФА має звернутися до Самуеля Шмідта, можливо, під час свого розслідування він зіштовхнувся зі свідченнями порушень допінгових правил у російському футболі», — деталізував Бах.