Прокляття московської висоти: загинув уже другий фігурант «справи руферів»

06.12.2017
Пам’ятаєте екстраординарну подію, яка сталася у серпні 2014 року в самому серці Росії: тоді якісь зухвальці на шпилі сталінської висотки в Москві прикріпили український синьо-жовтий прапор, а верхівку золотистої зірки на будівлі й колосся навколо неї розфарбували жовтою й блакитною фарбами. 
 
Спершу тоді, по «гарячих слідах», московська поліція навішала всіх собак на чотирьох екстремалів: Олександра Погребова, Олексія Шірокожухова, Євгенію Короткову та Анну Лепьошкіну, які також «тусувалися» на тій будівлі.
 
Але дещо пізніше київський руфер Павло Ушівець (відомий під ім’ям Григорій Мустанг) оприлюднив звернення, в якому зізнався, що патріотичне малювання на висотці — справа його рук.
 
У вересні 2015 року Таганський суд Москви зняв звинувачення за статтями «вандалізм» і «хуліганство» з усіх чотирьох «без вини винуватих» молодих людей.
 
Утім згодом таки було призначено «цапом відбувайлом» такого собі Володимира Подрезова, якого визнали винним і засудили до двох років і трьох місяців в’язниці.
 
Цими днями стало відомо, що в Кабардино-Балкарії загинув російський бейсджампер Олександр Погребов, який був одним із фігурантів тієї гучної справи.
 
«Під час стрибка в Баксанську ущелину загинув Саша Погребов. Подробиці та інформація про похорон будуть пізніше», — повідомили у соцмережі друзі Олександра.
 
У прес-службі ГУ МНС Росії в республіці повідомили, що тіло бейсджампера, який здійснив жорстку посадку і в результаті загинув, рятувальники виявили 2 грудня: «Ми знайшли парапланериста з Московської області, який здійснив жорстку посадку. Дві доби ми шукали і на другу добу знайшли його в ущелині Азау на висоті близько 2100 м. Про прізвище та ім’я не можемо сказати, не знаємо».
 
Нагадаємо, що це вже друга смерть учасників тієї «справи руферів»: у серпні цього року в Швейцарії в горах загинув інший російський бейсджампер Олексій Широкожухов.
 
Додамо, що бейсджампінг — екстремальний вид спорту, в якому викори­стовується спеціальний парашут для стрибків iз фіксованих об’єктів. До речі, перше згадування щодо використання парашутів датується ХІІ століттям у Китаї.