Чотири тижні до дива: у християн всього світу розпочався Адвент

05.12.2017
У неділю, 3 грудня, у всіх християн світу, окрім православних, розпочався Адвент — чотиритижневий період очікування Різдва.
 
У великих і маленьких містах у цей день відкрились різдвяні ярмарки, на вулицях з’явилися Санта Клауси, а в церквах запалили привезений iз Єрусалима вогонь. 
 
Церква вважає Адвент часом «радісного очікування» народження Ісуса, а також періодом милосердя, допомоги знедоленим та благодійності.
 
На відміну від православних, християни західних обрядів більше не вважають Адвент періодом посту. 
 
Найвідомiшою традицією, яка поширилася всім світом, є вінок Адвенту. Сплетений iз ялинкових гілок вінок має чотири свічки.
 
У перший тиждень Адвенту запалюють одну свічку, у другий — дві. І так далі, щоб з кожним тижнем ставало світліше.
 
Кожна свічка є символічною: перша називається свічкою Пророцтва, друга — Вифлеємською, третя — свічкою Пастухів, а остання, четверта, — свічкою Янголів.
 
В останню неділю Адвенту над ялинковим вінком мають бути запалені всі чотири свічки — вони сповіщають про настання Різдва Христового. Хоча є відмінності.
 
Наведеної традиції дотримуються у Німеччині, а, наприклад, у Франції та США ялинкові вінки просто прикріплюють на дверях будинку чи квартири. 
 
Окрім того, в останні роки набрав поширення Адвент-календар, який нараховує лише 24 дні, за кількістю днів Адвенту.
 
В церквах під час Адвенту священики одягнені у шати фіолетового кольору, за винятком третьої неділі Адвенту, яка має назву Gaudete, від латинського слова «Радійте».
 
В цей день на священиках шати рожевого кольору. Також цього дня у Римі Папа благословляє на площі Святого Петра у Ватикані фігурки дитяти Ісуса, які приносять діти. 
 
З Адвентом також розпочинається новий літургічний рік. Під час вранішньої служби першого дня Адвенту в храмах запалюють спеціальну свічку, яка символізує Діву Марію.
 
На початках християнства Адвент пов’язували з підготовкою до свята Богоявлення — Трьох Королів. Лише починаючи з п’ятого століття Адвент став символом очікування Божого Різдва.
 
Назва «Адвент» походить від латинського слова adventus, що означає прихід чи прибуття короля.