Українка Юлія Джима виборола дві «бронзи» на етапі Кубка світу в Естерсунді

05.12.2017
Українка Юлія Джима виборола дві «бронзи» на етапі Кубка світу в Естерсунді

Юлія Джима — дворазова бронзова призерка етапу Кубка світу-2017/2018 в Естерсунді. (Фото з сайта biathlon.com.ua.)

Перед кожним витком нових змагальних баталій у більшості спортивних господарств намагаються окреслити плани своїх збірних на сезон.
 
 
Зокрема, для вітчизняних біатлоністів традиційною точкою концентрації зусиль та уваги є кінцівка змагального календаря, коли Міжнародний союз біатлоністів у рамках заліку Кубка світу проводить планетарний форум.
 
 
У випадку ж із високосним роком головними стартами для «зимовиків», зрозуміло, виступають Олімпійські ігри, при цьому потреба розставляти пріоритети в такий час узагалі відпадає.
 
 
За таких обставин значно важливішим для тренерського штабу вважається оптимальний розподіл сил спортсменами по дистанції, адже фальстарт або ж запізнілий вихід на пік спортивної форми загрожує всім олімпійським фіаско.
 
 
Не секрет, що саме від жіночої біатлонної збірної очікують в Україні медальних звершень на Олімпіаді в Пхенчхані.
 
Й головний тренер наших біатлоністок словенець Урош Велепець вказав на неабиякий потенціал своїх підопічних: «Такої потужної команди український біатлон іще не мав. Вона обов’язково проявить себе».
 
Однак перед стартом Кубка світу-2017/2018 у таборі вітчизняних біатлоністів попередили, що високих результатів на початку сезону очікувати не варто.
 
Проте в шведському Естерсунді, де впродовж минулого тижня «розігрівався» світовий біатлонний бомонд, українська жіноча команда виграла дві нагороди Кубка світу.
 
Обидві відзнаки — бронзового відливу — в особистих гонках здобула Юлія Джима.
 
Спочатку 27-річна киянка піднялася на п’єдестал за підсумками індивідуальної гонки, а через кілька днів, знову продемонструвавши ідеальну стрільбу, заскочила на третю сходинку «спринтерського» п’єдесталу.
 
Усе б нічого, але небувалий для Джими успіх — за тиждень змагань у Швеції вона виграла більше персональних нагород Кубка світу, ніж за минулі чотири сезони, — змусив захвилюватися шанувальників Юлії щодо її олімпійських перспектив.
 
Мовляв, чи не промахнулися в тренерському штабі з її підготовкою?
 
«Мене аж ніяк не лякає, що Джима демонструє високі результати так рано. Тут усе йде за планом», — заспокоїв Велепець, підкресливши, що й виступом решти збір­ниць в Естерсунді він також задоволений.
 
Головне ж питання, котре має найбільше непокоїти всіх причетних до жіночої команди України, — це нестабільна стрільба її учасниць.
 
Навіть Джима, котра в «індивідуалці» та спринті відстрілялася «на нуль», у наступних перегонах — «персьюті» — дозволила собі неймовірну, як для призера етапів Кубка світу, розкіш, п’ять разів пославши патрони в «молоко».
 
«Уся справа в психології», — наголошує Велепець.
 
Буде над чим працювати найближчим часом і нашій чоловічій команді, котра відверто провалила етап в Естерсунді.
 
Що говорити, якщо жодному з наших біатлоністів в особистих перегонах стартового етапу КС-2017/2018 не вдалося уникнути промахів.
 
При цьому до гонки переслідування, котрою завершувався біатлонний тиждень у Швеції, за підсумками проваленого «синьо-жовтими» спринту вдалося пробитися лише одному нашому «стріляючому лижнику».
 
По суті, 24-те місце, котре в «персьюті» з одним промахом посів Артем Прима, й можна назвати найкращим здобутком українських біатлоністів в Естерсунді.