Разом iз фаворитами у півфіналі Кубка України вперше зіграє команда iз другої ліги

01.12.2017
Разом iз фаворитами у півфіналі Кубка України вперше зіграє команда iз другої ліги

На засніженому полі в Чернігові «Динамо» здобуло непросту перемогу над місцевою «Десною» й пробилося до півфіналу КУ. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Намагання ФФУ слідувати в ногу з футбольною Європою й в останні дні листопада проводити матчі Кубка країни змушує вітчизняний футбол бути готовим до місцевих особливостей, де в цю пору року зазвичай розпочинає хазяйнувати зима.
 
 
Минулого «мід-уїку» разом з італійськими та іспанськими клубами свої кубкові поєдинки зіграли й вітчизняні колективи.
 
 
І знову, як це було торік, не обійшлося без нервового хвилювання, адже через погоду під загрозою зриву опинилися кілька поєдинків.
 
 
Для представників елітного дивізіону вже немає нічого особливого в тому, аби ранньої весни чи пізньої осені проводити на домашніх майданчиках офіційні матчі.
 
 
Інша справа — клуби першої та другої ліг, для яких поле з підігрівом не є обов’язковим атрибутом.
 
У попередньому розіграші КУ через погодній форс-мажор — сніг та сильний мороз — в останні дні листопада не відбулося одразу два чвертьфінали, господарями котрих виступали представники другого за силою футбольного дивізіону України — «Нафтовик» та «Полтава».
 
Цього разу до числа проб­лемних також потрапили два чвертьфінали КУ, господарями котрих були не представники вітчизняної футбольної еліти.
 
При цьому в обох випадках, у матчах «Львів» — «Дніпро-1» та «Десна» — «Динамо», організаційних проблем, пов’язаних iз погодою, уникнути не вдалося.
 
І якщо на львівському стадіоні «СКІФ» поле до початку гри вдалося повністю розчистити від снігу, то от у Чернігові прибиральний процес тривав, як-то кажуть, по ходу п’єси.
 
Динамівці неабияк остерігалися поганого поля на стадіоні імені Гагаріна, тож за кілька днів до матчу відправили до Чернігова задля консультацій свого агронома Анатолія Калошу. 
 
Але, за законом жанру, свої корективи в цей агротехнічний процес внесла матінка-природа, котра вирішила провести футбольний поєдинок під сніговий акомпанемент.
 
Якоюсь мiрою погода зіграла на руку господарям, дозволивши першоліговій «Дес­ні» до останніх хвилин боротися за місце в півфіналі Кубка.
 
Проте клас опонента, котрий, щоправда, останнім часом усе частіше демонструє ознаки омолодження, виявився все ж вищим. 
 
Запеклим вийшло історичне протистоянні у Львові, де за квиток до півфіналу вперше в історії національного Кубка боролися два представники другої ліги.
 
У підсумку, більше аргументів на свою користь змогли представити гості — футболісти новоствореного ФК «Дніпро-1». 
 
Принциповим вийшло протистояння «Ворскли» та «Маріуполя». Кілька днів тому полтавчани в гостях переграли при­азовців у чемпіонаті країни.
 
У Кубку ж сильнішими виявилися маріупольці, хоча їхній суперник і мав перевагу власного майданчика.
 
Єдиним протистоянням 1\4 фіналу КУ-2017/2018, де глядачі не побачили інтриги, був матч між чинним володарем трофею — «Шахтарем» — та наразі третьою командою ЧУ — «Вересом».
 
Очевидно, розуміючи неминучість фіаско та прагнучи зекономити сили до суботньої зустрічі з «гірниками» в 18-му турі ЧУ, до Харкова на побачення з грандом наставник рівненчан Юрій Вірт привіз далеко не оптимальний склад. 0:4 — закономірний, як для таких обставин, результат.
 
При цьому головним лейтмотивом кубкового поєдинку на харківському «Металісті» став вихід донецьких футболістів на поле в футболках з написом «26 років. Пишаємось».
 
За кілька днів до цього ЗМІ поширили інформацію, що донецький клуб відмовився перед грою ЧУ проти «Олімпіка» на стадіоні «Динамо» підтримати акцію за участі дітей учасників АТО: «Мій тато — герой».
 
Генеральний директор «Шахтаря» Сергій Палкін назвав той проект неофіційним та несанкціонованим.
 
Водночас проти сумісної акції ФФУ та Міністерства оборони, котру приурочили майбутньому Дню Збройних сил України (6 грудня), «гірники» виступати не стали. «У нашій команді кожен — патріот», — зазначили в донецькому клубі. 
 

ТАБЛО

Кубок України. Чвертьфінали. «Львів» — «Дніпро-1» — 1:2 (у дод.час), «Ворскла» — «Маріуполь» — 1:2, «Шахтар» — «Верес» — 4:0, «Десна» — «Динамо» — 0:2.