Російські космонавти знайшли на поверхні МКС неземні форми життя

29.11.2017
Російські космонавти знайшли на поверхні МКС неземні форми життя

Міжнародну космічну станцію обживають чужинці.

Учені виявили в пробах, відібраних iз поверхні російського сегменту Міжнародної космічної станції (МКС), живі бактерії, які прилетіли з космосу.
 
 
Тепер їх вивчають на Землі і, швидше за все, вони не становлять небезпеки, розповів в інтерв’ю ТАКС російський космонавт Антон Шкаплеров.
 
 
Під час виходу в космос iз борту МКС за російською програмою космонавти відбирають тампонами мазки з зовнішньої поверхні станції, пояснив Шкаплеров.
 
 
Зокрема, за його словами, проби беруть у місці накопичення відходів пального, які викидаються при роботі двигунів, або в місцях, де поверхня станції є затемненою.
 
 
Добуті таким чином зразки доставляють на Землю, де їх вивчають і аналізують фахівці. 
 
«І тепер з’ясувалося, що звідкись на цих тампонах узялися бактерії, яких не було під час запуску модуля МКС. Тобто вони прилетіли звідкись iз космосу та поселились на зовнішньому боці обшивки. Наразі їх вивчають і, схоже, що вони не становлять жодної небезпеки», — повідомив космонавт. 
 
Антон Шкаплеров також повідомив, що земні бактерії також вижили на зовнішній поверхні станції, хоча вони впродовж трьох років перебували в умовах космічного вакууму та екстремальних перепадів температур — від мінус 150 до плюс 150 градусів Цельсія.
 
Як зазначив космонавт, ці бактерії були завезені з Землі випадково на планшетах iз різноманітними матеріалами, які розміщуються на борту МКС на тривалий термін для вивчення їх стану в умовах відкритого космосу.
 
У травні цього року в «Роскосмосі» повідомили, що вчені виявили на поверхні МКС життєздатні спори та фрагменти ДНК земних мікроорганізмів, стійких до несприятливих умов космосу.
 
Проби космічного пилу було отримано в рамках космічного експерименту «Тест» iз 2010-го по 2016-й роки.
 
Зокрема, фахівці виявили фрагменти ДНК Mycobacteria, ДНК екстремофільної бактерії Delftria, ДНК бактерій, близьких за своєю первинною структурою до бактерій, виявлених у ґрунті острова Мадагаскар, ДНК рослинних геномів, ДНК архебактерій і ДНК грибів Erythrobasidium та Cystobasidium.
 
На думку дослідників, виявлення на такій висоті земних бактерій доводить гіпотезу про зовнішнє тропосферне джерело живих організмів і дозволяє передбачати можливість переносу аерозольної речовини з тропосфери на висоти іоносфери.
 
Окрім того, результати дослідження підтверджують гіпотезу про існування механізму «іоносферного ліфта», яким здійснюється перенос тропосферного аерозолю з поверхні Землі до верхньої іоносфери, зазначили в «Роскосмосі».