Чехія допоможе Україні боротися з африканською чумою свиней

29.11.2017
Попри те, що напруги в економічних стосунках з європейськими країнами додали часті спалахи епідемій, уповноважені представники України використовують кожну нагоду безпосереднього спілкування, щоб налагодити продуктивну співпрацю.
 
Основними темами, обговореними під час зустрічей на Міжнародній конференції високого рівня з проблематики африканської чуми свиней (АЧС) у Празі, стали напрями подальшої двосторонньої співпраці в аграрному секторі між Україною та Чехією.
 
Зокрема, в рамках візиту до Праги заступник міністра агрополітики Ольга Трофімцева та голова Держпрод­споживслужби Володимир Лапа провели переговори із заступником міністра сільського господарства Чехії Іржі Шіром та головним ветеринарним лікарем країни Збинеком Сімерадом.
 
 «Українська сторона зацікавлена в більш активному використанні експертизи та напрацювань Чеської Республіки в питаннях реформи лісового господарства, системи управління та контролю в органічному сільському господарстві, а також у ветеринарній і фітосанітарній сфері», — пояснила український інтерес заступник міністра з питань євроінтеграції Ольга Трофімцева.
 
Іржі Шір, зі свого боку, запевнив у готовності розглянути конкретні пропозиції за кожним напрямом співпраці.
 
Він відзначив зацікавленість чеської сторони у збільшенні двосторонньої торгівлі в агропромисловому секторі.
 
Для налагодження  тісніших контактів між бізнесом України та Чехії, зі слів заступника міністра сільського господарства Чехії, на лютий 2018 року заплановано проведення бізнес-форуму в Києві.
 
Велику увагу на цьому форумі планують приділити саме бізнесу в аграрній та харчовій галузях.
 
Обговорили учасники переговорів і можливі шляхи, які дозволяли б реалізувати принцип регіоналізації щодо високопатогенного грипу птиці, а також деякі питання доступу продукції на ринки обох країн.
 
Володимир Лапа підкреслив нагальну необхідність формування ефективнішої системи обміну інформацією щодо АЧС в обох країнах, включаючи випадки захворювань у дикій природі.
 
Чеські колеги розповіли про свій досвід реагування на спалах АЧС та застосовані заходи, а також запевнили у готовності до співпраці не лише щодо запобігання та боротьби з АЧС, а й в інших ветеринарних питаннях. 
 

ДОВІДКА «УМ»

За січень-вереснень 2017 року експорт української агропродукції до Чеської Республіки становить $ 18, 577 мільйона.
 
Головні товари: олія ($2,5 млн.), плоди та горіхи ($1,8 млн.), насіння олійних культур ($1,2 млн.), залишки і відходи харчової промисловості ($1,2 млн.) та інші харчові продукти.
 
Імпорт із Чехії до України становить $18,5 млн. з наступними ключовими товарами: насіння олійних культур ($1,8 млн.), кондвироби ($1,9 млн.), різні інші харчові товари ($1,4 млн.), сири та йогурти ($1,3 млн.), живі тварини ($1,3 млн.).