У Росії визнали «екстремальне» радіаційне забруднення на півдні Уралу

22.11.2017
У Росії визнали «екстремальне» радіаційне забруднення на півдні Уралу

«Гражданам» проїзд на завод «Маяк» можна заборонити, а от рутенію — ні.

У селі Аргаяш Челябінської області, розташованому неподалік підприємства з виробництва компонентів ядерної зброї «Маяк», у період iз 26 вересня по 1 жовтня було зафіксовано «екстремально високе» радіаційне забруднення ізотопами рутенію (Ru-106), що перевищує норму в 986 разів.
 
 
Про це йдеться в інформаційному бюлетені, розміщеному вчора на сайті Росгідромету.
 
 
При цьому в аналогічний період «перевищення сумарної бета-активності в пробах фіксували всі пости» на Південному Уралі, уточнюють у російській федеральній службі.
 
 
Наприкінці вересня продукти розпаду були виявлені в Республіці Татарстан, у Волгограді та Ростові-на-Дону. 
 
 
З 29 вересня по 3 жовтня підвищення концентрації рутенію-106 фіксувалося в атмосфері всіх європейських країн, «починаючи з Італії і далі на північ Європи» аж до Франції.
 
Про те, що в регіоні Південного Уралу, ймовірно, стався радіоактивний викид Ru-106, німецькі фахівці з радіаційного захисту повідомили 8 жовтня. 
 
Після заяви з ФРН у російській держкорпорації «Росатом», якій належить виробниче об’єднання «Маяк» (один iз найбільших центрів iз переробки радіоактивних матеріалів у Росії, заснований ще 1978 року), заявили, що радіаційна обстановка навколо всіх об’єктів атомної галузі РФ — «у межах норми».
 
Незважаючи на заспокійливі заяви росіян, слідом за німцями фахівці з кількох інших європейських країн, від Польщі до Франції, підтвердили, що над Європою пройшла радіоактивно забруднена хмара, яка могла виникнути через витік рутенію-106 на території Росії або Казахстану.
 
Це підтвердив Французький інститут ядерної безпеки IRSN із посиланням на результати вимірювань радіоактивного фону, проведені дослідницькими інституціями кількох інших країн, повідомляв «Рейтер».
 
Прилади зафіксували в повітрі високий рівень рутенію-106 — радіонукліду, який утворюється в результаті розпаду атомів у ядерному реакторі. Рутеній-106 не виникає природним шляхом. 
 
Виникнення радіоактивної хмари з вмістом цієї радіоактивної речовини не мало негативного впливу на здоров’я людей і довкілля в Європі, стверджують французькі дослідники.
 
Водночас, якби такий інцидент стався у Франції, це змусило б владу евакуювати людей у радіусі кількох кілометрів від місця викиду, зауважили в інституті.
 
В IRSN вважають, що інцидент міг трапитися на атомній електростанції або в центрі радіоактивної медицини в зоні на південь від Уральських гір, тобто на території Росії або Казахстану.
 
Кореспонденти агенції «Рейтер» тоді не змогли отримати коментарі ні в російському міністерстві з надзвичайних ситуацій, ні в посольстві Казахстану в Москві.
 
Оскільки закордонні фахівці не мовчали, мусила і Росія визнати «екстремально високий» рівень радіоактивного забруднення на Південному Уралі.
 
Хоча, ймовірно, за радянською традицією, й хотіла приховати те, що приховати неможливо. Та й тепер, після вчорашнього повідомлення Росгідромету, міністр громадської безпеки Челябінської області Євгеній Савченко назвав «істерією» повідомлення про потужний викид радіації поблизу Челябінська, повідомляє сайт 74.Ru.
 
Він зазначив, що евакуацію не проводили, оскільки немає небезпеки.
 
«Потрібно бути повним відморозком, щоб приховувати небезпечну інформацію і не вживати заходів для порятунку людей», — бадьоро пояснив чиновник, вдаючи, ніби в Росії зовсім немає відморозків, а про людей там дуже піклуються. 
 
Також після вчорашнього ви­знання з проханням надати відомості про радіаційну обстановку на території Росії звернулося до Росгідромету російське відділення «Грінпіс».
 
У відповіді фахівці охарактеризували рівень радіаційного забруднення в стокілометровій зоні навколо підприємства як «високий» і «екстремально високий».
 
У відомстві також підтвердили, що в період з 25 вересня по 6 жовтня «виникли умови для активного перенесення повітряних мас і забруднюючих речовин з території Південного Уралу і південного Сибіру в район Середземномор’я і потім на північ Європи». «Грінпіс» готує подання до прокуратури про можливе приховування радіаційної аварії.