Найсильніша шаблістка України Ольга Харлан виграла етап Кубка світу

21.11.2017
Найсильніша шаблістка України Ольга Харлан виграла етап Кубка світу

Другий рік поспіль Ольга Харлан стала переможницею етапу Кубка світу з фехтування в бельгійському Сінт-Нікласі. (Фото з сайта www.nffu.org.ua.)

Узявши після Олімпіади-2016 в Ріо вимушену паузу — медичної допомоги потребувало травмоване плече, лідерка  вітчизняної збірної з фехтування Ольга Харлан у поточному рейтингу найсильніших шаблісток планети опинилася на незвично низьких для себе позиціях.
 
 
Попри те, що в липні в Лейпцигу Харлан виграла планетарне «золото», відсутність у її змагальному календарі окремих рейтингових стартів відкинула спортсменку в «табелі про ранги» на сьоме місце.
 
 
Водночас на другий етап поточного Кубка світу до бельгійського Сінт-Нікласу наша титулована шаблістка приїхала в статусі минулорічної переможниці.
 
Наскільки принциповим для Ольги було тут виступати під сьомим рейтинговим номером, сказати складно: в одному випадку можна говорити про відсутність тягаря відповідальності, котрий зазвичай носить «рейтинг-фаворит» змагань, в іншому, не виключено, могло йтися про амбітне бажання вітчизняної фехтувальниці покращити втрачені через травму позиції.
 
У будь-якому разі навколотурнірні обставини в Сінт-Нікласі не грали проти українки, відтак можливо­стей захистити в Бельгії чемпіонський титул у представниці Миколаєва було більше.
 
Коли в півфіналі змагань їй випало суперничати з олімпійською чемпіонкою Ріо Яною Єгорян, Харлан не могла не згадати програний росіянці олімпійський півфінал.
 
Зрештою, реваншуватися за минулорічну невдачу Ользі вдалося сповна.
 
Її звитяга над Єгорян вийшла більш ніж переконливою — тріумфаторка Ріо завдала лідеру синьо-жовтої шаблі лише п’ять разючих ударів. 
 
Загалом, з огляду на рахунок, для Харлан перемога над російською шаблісткою стала найлегшою у Сінт-Нікласі.
 
Окрилена таким успіхом, не мала особливих проблем наша співвітчизниця й у фіналі, де під її натиском не встояла переможниця першого етапу КС-2017/2018 — італійка Росселла Грегоріо — 15:6.
 
Почався ж тріумфальний хід Харлан до «золота» Кубка світу зі звитяги над колегою по збірній Ольгою Жовнір — 15:8.
 
Слідом за нею титулована українська шаблістка впевнено здолала француженку Каролін К’єролі — 15:6.
 
А от її співвітчизниця — Шарлотт Лембах — в 1/8 фіналу дала Харлан справжній бій, долю котрого, в підсумку, вирішив один єдиний удар — 15:14.
 
Чвертьфінальне побачення майбутньої переможниці турніру з угоркою Анною Мартон, як і півфінал, пройшло, як кажуть, в одні ворота — 15:5, після чого Харлан продовжила долати своїх опоненток на одному диханні.
 
Великі сподівання на бронзову призерку Олімпіади-2016 покладалися й у командному турнірі, проте тут спортивна удача «синьо-жовтим» не посміхнулася, хоча в чвертьфінальному поєдинку командних змагань проти італійок Харлан була дуже близькою до масштабних звершень.
 
Вийшовши на фехтувальну доріжку за рахунку 33:40, лідер синьо-жовтої збірної змогла вивести вперед свою команду — 43:42. От тільки втримати перевагу не змогла, програвши Грегоріо три останні міні-дуелі.