Дружина відстороненого від влади президента Зімбабве втекла з країни

17.11.2017
Дружина відстороненого від влади президента Зімбабве втекла з країни

Грейс Мугабе крутила чоловіком-президентом, як хотіла.

У ніч на четвер сталося те, на що мешканці Зімбабве очікували віддавна.
 
 
Військові вчинили щось на кшталт перевороту і посадили президента Роберта Мугабе під домашній арешт.
 
 
Керівництво армії наполягає, що його дії не є військовим переворотом, а лише спробою очищення політичної системи країни.
 
 
Але за будь-якого трактування подій у столиці країни Хараре зрозуміло одне — це намір поставити крапку в майже 40-річному правлінні одного з найодіозніших лідерів Африки, зазначає інформаційний портал Газета.Ру.
 
На чолі заколотників перебувають представники вищого генералітету зімбабвійської армії. Вони заявили, що взяли Мугабе під арешт і «ситуація в країні вийшла на інший рівень».
 
Представник заколотників генерал-майор Сібусісо Мойо заспокоїв, що президенту нічого не загрожує, а йдеться лише про «чистку» всередині правлячої партії Африканський національний союз Зімбабве.
 
Але перед арештом офіцери діяли доволі жорстко. У столиці лунали постріли, містом пересувалася бронетехніка. 
 
Очікують, що місце Мугабе займе віце-президент країни Еммерсон Мнангагва, один iз провідних діячів правлячої партії і герой визвольної війни від колоніального правління.
 
Політик вславився своїм жорстким характером, за що отримав у Зімбабве прізвисько «Крокодил».
 
Мнангагва жорстоко придушував повстання національних меншин на посаді міністра оборони.
 
Він не приховував своїх претензій на вищу посаду в країні, в чому його підтримували військові. Невдала спроба військового перевороту була організована ним ще 2007 року.
 
У серпні цього року 75-річного Мнангагву, який також є однією з найзаможніших осіб цієї багатої на мінеральні копалини, але злиденної за рівнем життя людей країни, намагалися отруїти, після чого він вирушив на лікування до ПАР.
 
Варто зазначити, що сам Мугабе просував у «спадкоємці престолу» свою дружину Грейс. Ця колишня секретарка Мугабе є молодшою від 93-річного чоловіка на 41 рік.
 
І також має великі владні амбіції. За наполяганням Грейс президент звільнив iз посади віце-президента під час його перебування в Південно-Африканській Республіці, що, певне, і стало причиною заколоту. 
 
Після заколоту 52-річна Грейс Мугабе втекла за межі країни, до Намібії, як стверджує з посиланням на свої джерела британський телеканал новин «Скай Ньюс».
 
Мугабе, як повідомляють, погодився піти у відставку в обмін на дозвіл його дружині залишити країну. 
 
Правляча партія Зімбабве розколота навпіл: одні — за «Крокодила», інші — за «Крокодильшу», бо так iз повним правом можна назвати жадібну до влади та розкошів Грейс Мугабе.
 
І хоч хто з них переможе в затятій боротьбі, зімбабвійцям краще жити не стане.
 
Також можна сказати, що диктатора Мугабе, який правив Зімбабве з 1980 року, не чекає доля його «побратимів»: Муаммара Каддафі, Ніколае Чаушеску чи Саддама Хусейна.
 
93-річний Мугабе міг би залишатися при владі до самої смерті, якби не його маніакальне бажання зробити спадкоємцем власну дружину.