Тепер і 25 грудня, і 7 січня: Верховна Рада ухвалила «закон про Різдво»

17.11.2017
Тепер і 25 грудня, і 7 січня: Верховна Рада ухвалила «закон про Різдво»

Депутати працюють з думкою про Різдво.

Вочевидь, усі реформи вже успішно проведено, якщо вчора, у «голосувальний четвер», Верховна Рада взялася за святкування Різдва.
 
 
238 голосами «за» депутати ухвалили празникувати двічі — 25 грудня та 7 січня, аби жодна з гілок християнства — католицька та православна — не вважалася обійденою увагою. 
 
 
Як зазначила очільниця парламентського Комітету з соцполітики Людмила Денисова, «комітет звернув увагу, що є країни, які двічі святкують Різдво — Білорусь, Молдова, Ліван та Албанія».
 
 
Відтак і Україна потрапляє до переліку цих країн. Щоправда, аби не нарощувати кількість вихідних, яких в Україні й без того не бракує, з числа свят вирішено виключити 2 травня. 
 
Останній пункт викликав чимало спротиву — питання про 2 травня ставили на голосування п’ять разів. Спікер Андрій Парубій закликав колег підтримати нововведення, нагадуючи, що 1 травня залишається вихідним днем.
 
Врешті-решт, необхідні голоси вдалося «нашкребти», хоч і не без зусиль. «Ми не нав’язуємо церквам, як і коли відзначати свої релігійні свята, але перехід на святкування Різдва за більш новим і точним Григоріанським календарем, 25 грудня, ознака європейськості», — резюмувала депутатка від «Самопомочі» Ірина Подоляк. 
 
А тим часом парламент готується до розгляду значно більш важливого та контраверсійного документа.
 
Йдеться про законопроект щодо реінтеграції ОРДЛО, який мають розглянути в Комітеті з нацбезпеки та оборони.
 
Про це в кулуарах парламенту повідомив народний депутат від фракції БПП Олексій Гончаренко.
 
«Ми всі бачимо, що зараз тисячі правок до законопроекту, який має 14 сторінок. Уже подані правки на 800 сторінок. Це повторюється вся історія із судовою реформою, пенсійною. Тобто, така спроба затягнути час», — заявив Гончаренко.
 
Також нардеп зауважив: «Що стосується 10-ї статті (переміщення осіб через лінію розмежування), то нехай комітет визначається, все одно рішення комітету є рекомендаційним, вирішувати буде сесійна зала. Ми з повагою чекаємо рішення наших колег iз Комітету нацбезпеки та оборони. Тому чекаємо на розгляд комітету. Немає такого, що нам треба прийняти цей закон просто зараз. Ми маємо нормально відпрацювати за регламентом усі пропозиції депутатів і потім розглядати в залі».
 
У фракції БПП сподіваються, що ухвалення законопроекту відбудеться у грудні цього року, сказав Гончаренко. 
 
У свою чергу, колега Гончаренка по фракції, депутатка Ірина Фриз пояснила, чому до згаданого законопроекту не ввійде положення щодо розриву дипломатичних відносин iз Росією.
 
«Це не стосується цього закону, по-перше, а по-друге, за основу вже було ухвалено текст документа, відповідно до нього можуть вноситися правки. Розрив дипвідносин не стосується тіла цього законопроекту і відповідним чином не може бути внесено до нього», — підкреслила Фриз. 
 
Окрім даного пункту, парламентський комітет відхилив поправки, які повертають у законопроект згадки про досягнуті у Мінську домовленості.
 
Натомість вирішив включити в преамбулу й одну зі статей документа згадки про анексований Росією Крим та доповнити преамбулу посиланням на дату окупації. 
 
Учора ж також на ранковому засіданні народні депутати більшістю голосів підтримали законопроект, який захищає підприємців від тиску силовиків. За нього проголосувало 312 нардепів.
 
Перед початком голосувань Прем’єр Володимир Гройсман попросив про підтримку ініційованого ним законопроекту №7275.
 
«Я зневажаю силовиків, які вдягають погони і тиснуть на чесний бізнес, організовують «маски-шоу» і блокують тих, хто сьогодні створює національний продукт. Тож зупинимо ганебний шлях, по якому йдуть деякі представники силових структур», — закликав Прем’єр-міністр.