Миколаївський учитель танців поставив на потік торгівлю дівчатами

15.11.2017
Педагогічні здібності 34-річний хореограф із південного міста вирішив використовувати в дещо, м’яко кажучи, дивний спосіб: примудрився організувати торгівлю живим товаром — відправляв «танцювати» у Туреччину дівчат із різних областей України.
 
На основній роботі горе-педагог навчав дітей у школі хореографії, а на «дозвіллі» — вербував молодих жінок для виїзду за кордон: у його пріоритеті були дівчата з малозабезпечених і неповних сімей, студентки — тобто найменш захищені верстви населення та психологічно не стійкі.
 
Ділок-зловмисник усе «узаконював» — укладав угоди з турецькою стороною, де обов’язковими умовами були: вік дівчат (від 19 до 34 років) та худорлява статура.
 
Нічого не підозрюючи, танцівниці велися на обіцяні 350-400 доларів за ніч, але дійсність виявлялася набагато банальнішою, бо по прибутті на місце їм платили лише... 40.
 
Більше того, траплялося, що дівчині несподівано повідомляли, що вона, мовляв, не придатна до танців і може лише «розводити» клієнтів на випивку, за що отримувала «гонорар» лише 10 доларів. 
 
Усе це робили підприємливi турки, аби нещасні жінки потрапляли в довготривалу фінансову кабалу, а відпрацьовувати борги потрібно було роками (!), і  про заробіток уже не йшлося.
 
Не виключено, що на дівчат чинили й інший тиск, тож фактично всі вони ставали рабинями та погоджувалися займатися проституцією, щоб хоча б швидше повернутися додому. 
 
Негідник-хореограф мав хороші бонуси від заморських партнерів: щодва тижні отримував по 200 доларів за роботу кожної дівчини.
 
Як з’ясували правоохоронці, у вчителя були два помічники: один давав оголошення про те, що на роботу за кордоном потрібні танцівниці в нічні клуби, а інший, одесит, займався швидким оформленням документів, у тому числі й сертифікатів про отримання професійних умінь хореографа.
 
Більше того, до миколаївського зловмисника звертались спільники з різних областей України: Київської, Запорізької, Львівської, Херсонської, і українок відправляли за кордон партіями.
 
Як згодом пояснював правоохоронцям цей організатор міжнародного каналу постачання живого товару: «Я лише допомагав дівчатам працевлаштуватись...»
 
У спецоперації з викриття зловмисників було задіяно більше 30 правоохоронців: оперативники миколаївського відділу боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми, слідчі слідчого управління, працівники прокуратури, одеської Держприкордонслужби та спецпризначенці.
 
Крім того, одночасно проводилось 11 обшуків, у ході яких поліцейські знайшли чотири паспорти, низку угод та листування; також було вилучено комп’ютерну техніку, документацію, засоби зв’язку та грошові кошти.
 
Миколаївський «бос» затриманий згідно зі ст. 208 КПК України й, за узгодженням із прокуратурою, йому повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 149 КК України «Торгівля людьми або інша незаконна угода щодо людини», що карається позбавленням волі на строк від п’яти до дванадцяти років із конфіскацією майна або без такої.