Відому російську біатлоністку Ольгу Зайцеву також запідозрили у вживанні допінгу

15.11.2017
Відому російську біатлоністку Ольгу Зайцеву також запідозрили у вживанні допінгу

Відому російську біатлоністку Ольгу Зайцеву також запідозрили у вживанні допінгу. (Фото з сайта sportbox.ru.)

Спростувавши заяву «Нью-Йорк Таймз» про можливу заборону на Олімпіаді-2018 виконання російського гімну, Міжнародний олімпійський комітет начебто дав зрозуміти, що радикальних заходів покарання щодо звинувачених у системному застосуванні допінгу російських олімпійців вживати не будуть.
 
 
Проте згодом генеральний директор Всесвітньої антидопінгової агенції зробив абсолютно протилежну заяву, наголосивши, що в разі подальшого заперечення Росією своєї вини в системному порушенні допінгових правил спортсмени цієї країни матимуть проблеми з допуском на Олімпіаду-2018. 
 
 
«Росія виконала багато хорошої роботи у сфері боротьби з допінгом, і я не розумію, чому замість того, щоб прийняти те, що сталося, сказати про це, здійснювати зміни і рухатися вперед, вони продовжують заперечувати очевидне», — відзначив гендиректор WADA Олівьє Нігглі.
 
 
Схоже, що даний пункт, який стосується визнання російською державою своєї провини в системному порушенні допінгових правил, є чи не головним у процесі повернення міжнародної акредитації Російській антидопінговій агенції (РУСАДА).
 
Як свідчить відомий німецький журналіст Хайко Зеппельт, з подачі котрого, власне, й почалася неприємна для росіян допінгова епопея, «WADA визнає РУСАДА такою, що не відповідає кодексу організації, оскільки Росія не виконала пред’явлені їй вимоги — не визнала втручання держави в антидопінгову програму і не забезпечила доступ до закритих зразків проб».
 
Водночас колишній директор московської антидопінгової лабораторії Григорій Родченков, котрий після втечі з Росії отримав статус інформатора WADA, днями надав комісії МОК, яка проводить детальний розбір «польотів» російських «зимовиків» у Сочі, нові дані щодо порушників допінгових правил.
 
Не виключено, що може йтися про повну базу даних Московської лабораторії. Міністр спорту Росії Павло Колобков робить припущення, що колишні заступники Родченкова — Олег Мігачов та Тимофій Соболевський — створили й мали віддалений доступ до закритих даних, що й дозволило їм, у підсумку, поділитися ними з «розслідуванням».
 
Готуючись на початку грудня зробити остаточний вердикт по справі російських олімпійців, комісія МОК під головуванням Денніса Освальда вже винесла кілька гучних постанов, згідно з якими довічну дискваліфікацію отримали шестеро членів російської збірної з лижних гонок.
 
Слідом за Легковим та Бєловим достроково на спортивну пенсію відправили  Олексія Пєтухова, Євгенію Шаповалову, Юлію Іванову та Максима Вилегжаніна.
 
Останніми ж днями Освальд та К° активно займаються сумнівними пробами (на яких є сліди втручання) російських біатлоністів.
 
Звинувачення в шахрайстві комісія МОК висунула трьом стріляючим лижницям — Ользі Вілухіній, Яні Романовій та зірці біатлону Росії, дворазовій олімпійській чемпіонці Ользі Зайцевій.
 
Якщо й тут експерти виявлять масштабний «кидок» спортивної спільноти росіянами, підстав у комісії вимагати суворого покарання для російського спорту, думається, буде ще більше.
 
«Нехай перевірять усіх переможців олімпіад. Так буде чесно», — заявила Зайцева.