Цього року сотні безробітних черкащан узяли участь у громадських роботах

14.11.2017
Цього року 780 черкащан узяли участь у громадських роботах, які співфінансуються за рахунок коштів міського бюджету Черкас та Фонду загальнообов’язкового державного страхування на випадок безробіття.
 
До себе на громадські роботи запрошували комунальні підприємства «Дирекція парків», «Центральний стадіон», «Комбінат комунальних підприємств», обласна організація Товариства сліпих, спілка батьків молоді з інвалідністю «Перспектива», обласна благодійна організація людей, що живуть із ВІЛ/СНІД — «Від серця до серця», обласне відділення Всеукраїнської благодійної організації «Всеукраїнська мережа ЛЖВ» та інші.
 
Цьогоріч на оплату громадських робіт iз міської казни було використано більше 544 тисяч гривень, наголошують у департаменті економіки та розвитку Черкаської міської ради.
 
І додають, що така можливість передбачена міською програмою зайнятості населення на 2014—2018 роки та відповідними рішеннями виконкому.
 
«За рахунок робочих місць, які надаються Центром зайнятості та міськвиконкомом, через громадські роботи ми маємо можливість надавати медико-соціальний супровід людей, які живуть із ВІЛ, проходять лікування туберкульозу, а також надавати сервіси для жінок і дітей, які постраждали від насильства. Це дуже потрібно, і в багатьох випадках ми просто не могли б собі дозволити таких працівників», — говорить голова правління БО «Черкаська мережа ЛЖВ» Олена Стрижак.
 
Загалом у пошуках роботи з початку року до центрів зайнятості Черкащини звернулися 24,6 тис. безробітних, що на 6,2% менше, ніж за цей період минулого року.
По Україні такий показник складає 2,4%.
 
«Порівняно з минулим роком збільшилася кількість роботодавців, які співпрацювали з центрами зайнятості щодо подання вакансій. Понад 6 тис. роботодавців надавали інформацію про потребу в працівниках», — говорять «Україні молодій» фахівці Черкаського обласного центру зайнятості. Тож iз початку року було зареєстровано 30,2 тис. вакансій.
 
«На цей час трійку лідерів у регіоні очолюють робітничі професії — 61 %, друге місце посіли службовці — 19 % і 20 % — це вакансії для осіб, які не мають кваліфікації», — зазначають в обласному центрі зайнятості. 
 
Нині на Черкащині роботодавці найчастіше шукають продавців, бухгалтерів, кухарів, трактористів, учителів, електрогазозварників, медсестер, рибалок прибережного лову, комірників, швачок, вихователів, підсобних робітників, водіїв та слюсарів -ремонтників.
 
Цього року Черкаський обласний центр зайнятості допоміг знайти роботу 28,8 тис. осіб, у тому числі 17,6 тис. безробітним, що значно більше, ніж минулоріч.
 
Тимчасову зайнятість було забезпечено майже 10 тис. осіб. Середня тривалість укомплектування вакансій по області становить 5 календарних днів, а по Україні — 10 днів.
 
Для підвищення конкурентоспроможності 6,5 тис. безробітних пройшли профнавчання. 
 
Цікаво, що цього року за сприяння Черкаської служби зайнятості організували власну справу як суб’єкти підприємницької діяльності  24 особи. На ці потреби кожному з них виділялося по 36 тис. грн. 
 
Найпоширенішими видами економічної діяльності у Черкаській області є оптова та роздрібна торгівля, торгівля транспортними засобами, сільське господарство, лісове та рибне господарство, переробна промисловість, транспорт та зв’язок.