Кваліфікація на фініші: вже відомі імена 27 учасників ЧС-2018 із 32

14.11.2017
Кваліфікація на фініші: вже відомі імена 27 учасників ЧС-2018 із 32

Збірна Північної Ірландії вдруге не потрапляє на «мундіаль» через суддівський скандал. (Фото з сайта: https://www.irishfa.com.)

Європейський «плей-оф»: успіх хорватів та страждання Північної Ірландії

 
Кваліфікація на ЧС-2018 стрімко наближається до фінішу — вже відомі імена 27 учасників «мундіалю» із 32. 
 
До десяти європейських «грандів», які забезпечили собі поїздку на світовий форум ще у жовтні, додалися Швейцарія та Хорватія, котрі були сильнішими за Північну Ірландію та Грецію. 
 
Швейцарці виграли 9 із 10 матчів у групі відбору, але в останньому турі все ж поступилися прямою путівкою на ЧС-2018 чинним чемпіонам Європи португальцям.
 
У «плей-оф» же «червоно-білі» не без проблем здолали Північну Ірландію — єдиний гол після сумнівного пенальті забив захисник «Мілана» Рікардо Родрігес.
 
«Я ніколи не бачив гіршого суддівського рішення, ніж це. Наш захисник Коррі Еванс не грав рукою, м’яч влучив у задню частину плеча — арбітр усе бачив», — обурювався наставник «зелених» Майкл О’Ніл. 
 
Нагадаємо, що збірна Північної Ірландії, яка не грала на Кубках світу вже 32 роки, не вперше стає жертвою суддівського скандалу — у матчі «плей-оф» на ЧС-2010 французи, нагадаємо, обіграли «зелено-білу армію» після гри рукою Тьєррі Анрі.
 
Ще один переможець «плей-оф» — Хорватія — напрочуд легко здолала греків: після вирішальної перемоги над українцями у боротьбі за «стикові матчі» підопічні Златко Далича «на куражі» здолали і тріумфаторів ЧЄ-2004.
 
Не обійшлося й без сенсацій — амбітні шведи вдома мінімально обіграли титулованих італійців. Володарі світової корони 2006 року ризикують не потрапити на «мундіаль» уперше за 60 років, утім «скуадра адзурра» на чолі з легендарним Буффоном ще мала шанси виправити ситуацію у домашньому поєдинку, який відбувся вчора увечері.

Товариські матчі: мільйон для Мессі та знущання над фанатами

Поки ж європейські збірні та представники міжконтинентальних «плей-оф» борються за останні місця на ЧС-2018, його головні фаворити вже розпочали підготовку до турніру.
 
«Бундестім», яка готується до захисту титулу, розписала «суху» нічию з англійцями, фіналісти Євро-2016 французи «на класі» виграли в міцної команди Уельсу (2:0), а переможці африканського «мундіалю» у ПАР — іспанці — перевірили атакувальні здібності форвардів у спарингу з Коста-Рикою (5:0).
 
Активно готуються до світового форуму і господарі — росіяни: на відкриття оновленого московського стадіону «Лужники» Російський Футбольний Союз не пошкодував 1 мільйон доларів зірковій збірній Аргентини.
 
Значно збільшила гонорар «альбіселесте» участь у поєдинку 5-разового володаря «Золотого м’яча» Ліонеля Мессі, який вивів свою команду на «мундіаль» «хет-триком» у ворота Еквадору.
 
Після трьох поспіль невдач у фіналах великих турнірів (ЧС-2014, Кубок Америки-2015, 2016) Мессі вирішив завершити кар’єру у збірній, але через 3 місяці повернувся.
 
За словами футбольного агента Гільєрмо Тофоні, через відсутність 30-річного форварда «Барселони» Федерація футболу Аргентини могла щороку втрачати 10-12 мільйонів доларів.
 
На спаринг проти срібних призерів останнього мундіалю претендувала й наша збірна, але потім ФФУ вирішила, що  мільйон доларів гонорару — забагато.
 
Сам матч Росія—Аргентина завершився мінімальною перемогою гостей (гол Агуеро), утім  футбольна громадськість більше обговорювала не результат поєдинку, а проблеми господарів iз підготовкою.
 
«Проблеми при виході з трибун після матчів — це жах. Верхній ярус iз жінками та дітьми не випускали півгодини. Ми так само будемо робити і на чемпіонаті світу? Ганьба! Це не заходи безпеки, а знущання над фанатами. Страшний холод, діти плачуть! Ніде у світі такого немає», — не приховував емоцій посол ЧС-2018 Дмитро Губернієв. 
 

ТАБЛО

Кваліфікація на ЧС-2018. Європа. «Плей-оф». Північна Ірландія — Швейцарія — 0:1 (Р. Родрігес, 58 (пен.)), Швейцарія — Північна Ірландія — 0:0, Хорватія — Греція — 4:1 (Модріч, 13 (пен.); Калініч, 19; Перішич, 33; Крамаріч, 49 — Сократіс, 30), Греція — Хорватія — 0:0, Швеція — Італія — 1:0 (Йоханссон, 61), Данія — Ірландія — 0:0.
Міжнародні товариські матчі. Англія — Німеччина — 0:0, Франція — Уельс — 2:0 (Грізманн, 18; Жиру, 71), Португалія — Саудівська Аравія — 3:0, Польща — Уругвай — 0:0, Японія — Бразилія — 1:3, Шотландія — Нідерланди — 0:1, Румунія — Туреччина — 2:0, Китай — Сербія — 0:2, Іспанія — Коста-Рика — 5:0 (Альба, 6; Мората, 23; Сілва, 51, 55; Іньєста, 73), Росія — Аргентина — 0:1 (Агуеро, 86).